Billa България прехвърли отговорността за високите цени на хранителните продукти

...
Billa България прехвърли отговорността за високите цени на хранителните продукти
Коментари Харесай

Високите цени са изстреляли оборота на Billa България над 1.2 млрд. лв.

Billa България трансферира отговорността за високите цени на питателните артикули върху производителите и доставчиците. Инфлацията обаче е донесла рекорден оборот на комерсиалната верига през миналата година. Това изясни пред медии изпълнителният шеф на компанията Вигинтас Шапокас.

Ние продаваме артикули, които купуваме от производителя, не подвигаме цените самоцелно. Ние също си задаваме въпроса за какво цените не престават да порастват “, разяснява той.
Високите цени подвигат оборота
Високите цени на храните обаче носят и огромен оборот. През 2022 година Billa България е постигнала продажби на стойност 1.237 милиарда лева, което е растеж с 24.2% по отношение на 2021-ва. Шапкос дефинира годината като „ сполучлива “ и изясни, че принос за резултатите все има и високата инфлация.

Печалбата на Billa България е 2 ст. на всеки 1 лева оборот “, сподели Шапокас.

Трендът за повишаване на стоките продължава и през тази година, като за първото тримесечие по отношение на това на предходната година растежът на оборота е с 21.6%.

През 2022 година компанията печели и все по-голям пазарен дял, като той доближава 19%. Печели и от ден на ден клиенти, което се дължи на отлива на купувачи от дребните магазини.

Доставчиците покачват цените за всички, както за огромните вериги, по този начин и за дребните магазини. Ние съумяваме до известна степен да компенсираме растежа на тези цени, само че мога да си показва какъв е растежът за дребните магазини, тъй че отливът на клиенти е от тях към нас “.
Непродуктивен закон
От Billa допълниха, че са отрицателно настроени към законопроекта за налагане на таван върху надценките на някои хранителни артикули, показан неотдавна от служебната власт.

Като цяло ние имаме вяра в пазарната стопанска система и имаме вяра, че пазарът би трябвало да ръководи търсенето и предлагането, а от там цените “, разяснява Шапокас.

Той даде образец и с други страни, като Унгария, в които има интервенция на държавното управление, само че той дефинира тази интервенция като „ същинско злополучие “.

Този закон лимитира конкуренцията, тъй като веригите се конкурират точно с цените, и при налагане на такова ограничаване най-вероятно всички вериги ще оферират продуктите на една и съща цена.

Поддържането на цените на тези 17 продукта ще докара до загуби, изясни шефът на Billa България. Затова той счита, че законът е непроизводителен, „ тъй като в случай че би трябвало да подсигуряваме сходен марж при 17 продукта, ние ще би трябвало да завишим цените на 100 други продукта “.

Ако това се случи, ние няма да можем да продължим на поддържаме тези 2% на облага, тъй че ще би трябвало да компенсираме с орязването на някои разноски – за маркетинг, за материали, ще би трябвало да погледнем дали има опция да съкратим работни места “, предизвести Шапокас.
Държавният уебсайт за цените е лишен от смисъл
Шапокас дефинира като „ nonsense “ (лишено от смисъл – бел. ред.) опцията за присъединяване в държавния уебсайт за следене на цените.

Стои огромният въпрос кой има нужда от публикуването на тази информация “, чуди се шефът на компанията.

Шапокас изясни, че на среща със служебното държавно управление са обсъждани въпроси по уеб страницата, само че не доста от изводите, до които са стигнали, са взето поради при създаването му.

По думите му няма логичност постоянната цена да се разгласява на някакъв уебсайт, откакто хората всеобщо търсят промоции и наблюдават брошурите.

От Billa споделят, че работата с страната по отношение на ограниченията за битка с високите цени не е ползотворна.

Смятам, че би било добре да седнем с държавното управление на една маса и да обсъдим нещата – какво би могло да се направи, с цел да се ограничи тази основна инфлация. За страдание обаче подобен разговор не се води. Работната група беше образувана през ноември “.

По думите му полемиките в границите на тази работна група не са ползотворни, просто се хвърлят едни празни приказки. След ноември тази работна група даже не е имала съвещания.

Компанията съобщи, че е била обект на инспекции от всички държавни институции и има наставления със наказания от КЗП и БАБХ, само че ще ги апелира в съда.
Промоции на фокус
В изискванията на висока инфлация Billa залага на промоциите, които от ден на ден се търсят от клиентите. Като главен отговор на по-високите цени на храните, потребителите купуват от ден на ден промоционални артикули. Анализът на компанията демонстрира, че хората по-често се възползват от стратегиите за преданост и купуват повече артикули с понижения и къс период на валидност.

Над 45% от потребителската кошница се образува от промоционални продукти “, сподели Вигинтас Шапокас.

Потребителите най-често са склонни да се откажат от второстепенни храни (сладкиши, снаксове) и маркови артикули. Най-малко склонни са да се откажат от артикули локално произвеждане и месо.
Billa към този момент е онлайн
Billa България става следващата огромна хранителна верига, която стъпва на онлайн пазара. Услугата към този момент е налична през испанската комомпания за доставки Glovo.

През платформата ще се оферират над 4000 продукта от магазина. За начало услугата започва в 8 магазина в София, като проектите са да се разшири и в други градове още тази година.

Веригата към момента не е почнала огромното оповестяване на акцията, само че към този момент има по 150 поръчки дневно като упоритостите са те да доближат 2000.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР