Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене

...
Бих свикал КСНС по обща тема за енергетиката, АЕЦ „Белене
Коментари Харесай

Президентът: Защо институциите научават и действат постфактум за сделката с ЧЕЗ?

Бих свикал КСНС по обща тематика за енергетиката, АЕЦ „ Белене " и ЧЕЗ са частни случаи. Това сподели пред публицисти президентът Румен Радев във връзка със договорката за продажбата на активите на ЧЕЗ.

„ Разбира се, че съм податлив да беседвам с чешкия президент, само че дано не забравяме, че отговорността по този случай остава в България. Тя не може да се търси отвън страната. Вече изплуваха имена на банки и офшорки и по тази причина споделям, че е доста значим механизмът, по който е замислено това финансиране ", разяснява Радев.

Попитан дали представители на президентската администрация ще участват в Народното събрание на чуването на хората, свързани със договорката на съвещание на комисии, Радев отговори, че ще има такива. „ Бих свикал КСНС по обща тематика за енергетиката. АЕЦ „ Белене " и ЧЕЗ са частни случаи. Големият проблем е, че няма национална тактика за енергетиката с един средносрочен небосвод 2030 година и дълготраен 2050 година Ако нямаме такава тактика, всичко ще се взема решение на парче и ще имаме скандал след скандал ", сподели още президентът.

" Според мен в абсурда с продажбата на ЧЕЗ жертвата не е властта, добави той. - Жертвата сме ние – клиентите на електроразпределителните сдружения, българските жители. Затова и държим да знаем по какъв начин по този начин тази компания без история и потенциал получава такива огромни банкови гаранции ", разяснява Радев и попита кои са банките и какви са най-много механизмите за финансиране и получила ли е тази компания политическа поддръжка, с цел да бъдат банките толкоз великодушни към нея.

„ Как по този начин виновните институции научават и стартират да работят постфактум? Това са въпросите ", акцентира президентът.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР