Библиотеките от област Силистра - портал към бъдещето се нарича

...
Библиотеките от област Силистра - портал към бъдещето се нарича
Коментари Харесай

Пътуваща изложба представя историята на библиотеките в Силистренско

" Библиотеките от област Силистра - портал към бъдещето " се назовава пътуващата галерия, готова от Регионалната библиотека " Партений Павлович " в Силистра. Представени са 59 дейни библиотеки от област Силистра. 18 постера са направени от екип " Проекти, информация и цифровизация " на библиотеката. Експозицията е основана по контракт на Регионалната библиотека с Министерството на културата. Целта на експозицията е точна, ясна и нагледна картина на настоящото положение на библиотеките от Силистренска област.

Първата библиотека в региона е основана през 1870 година - това е сегашната районна библиотека в Силистра, за която написа Любен Каравелов. През същата година е основана и библиотеката в село Гарван. Три години по-късно това се случва и в Тутракан. Следват Алфатар през 1894 година и Дулово - през 1895г. През интервала 1900 - 1913 година се основават 5 библиотеки, а до 1940 година, когато Южна Добруджа е под румънско иго - единствено три.

След 1940 година след връщането на Южна Добруджа на България единствено за четири години се основават 27 читалища. През интервала 1944 - 1990 година се основават 15 читалища и едно през 1997 година След 2000 година заработват още 6 нови читалища. В националните регистри на Министерството на културата от Силистренска област са регистрирани 51 библиотеки от 74 настоящи и 110 читалища. В системата на Фондация " Глобални библиотеки - България " от Силистренска област са 35 целеви библиотеки.

Специалистите считат, че с цел да се осъществя капацитетът на читалището като средище на общността, е належащо то да има пространство за диспути, полемики, срещи, обществени разисквания.

Представянето на изложбата бе последвано от районен семинар " Национални регистри на националните читалища и публични библиотеки ". Представен бе и електронен библиотечен портал за достъп до информация за здравни и транспортни услуги в Силистра, Дулово и Тутракан.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР