Би било стратегическа грешка Балканите да изостанат от процеса на

...
Би било стратегическа грешка Балканите да изостанат от процеса на
Коментари Харесай

Н.Пр. Анжей Франгеш: Стратегическа грешка ще е Балканите да изостанат от процеса на евроинтеграция

" Би било стратегическа неточност Балканите да изостанат от процеса на евроинтеграцията. Това е продължение и на политиката, която България организира по време на нейното председателство на Съвета на Европейски Съюз ". Това съобщи пред БНР посланикът на Словения в България Анжей Франгеш. Той посочи, че един от целите на Словенското председателство е да се фокусира  върху европейската вероятност на Западните Балкани :

" Ние бихме желали да ги подпомогнем за възобновяване на стопанските системи след рецесията, да подкрепим производството в страните и връзките сред Западните Балкани и Европейски Съюз ".

По думите на дипломат Франгеш страните ни имат разнообразни гледни точки във връзка с разширението на Европейски Съюз - по какъв начин и по кое време да се реализира, само че акцентира, че е доста значимо да се поддържа този развой:

" Защото процесът носи промени в страните. Не е въпросът да кажем, че дадена страна на следващия ден ще се включи, а въпросът е всички да знаят, че имат тази вероятност, няма значение по кое време ще се включат, би трябвало да продължат промените и когато те приключат, тогава те ще станат част от Европейски Съюз. За нас е доста значимо да подкрепим този развой и тъкмо това ще създадем ".

Н.Пр. Анжей Франгеш акцентира, че всеки в Европейски Съюз е сътрудник на Словения и всички са равни.

" Две от страните от Западните Балкани към този момент водят договаряния, за две целият Европейски Съюз поставяме старания да стартират договаряния, имат въпроси, които би трябвало да бъдат позволени преди започването на договарянията. Ние поддържаме процеса ", изясни дипломатът.

В предаването " Събота 150 " посланикът на Словения Анжей Франгеш разяснява и позицията на България във връзка с Северна Македония и европерспективата пред нея:

" България е един от членовете на Европейски Съюз и е наш сътрудник,. От друга страна, ние би трябвало да придвижим интеграционния развой в Западните балкани. Европейски Съюз има задължения в това отношение.... Това, което можем да създадем, е да се опитаме да подкрепим разговора и да забележим по какъв начин двете страни могат да вървят в една посока дружно и къде нещата би трябвало да бъдат решени в европейския подтекст. Има неща, които са на двустранно равнище сред София и Скопие, както и неща, които би трябвало да се решат на равнище Европейски съюз ".

Дипломатът съобщи, че Словения като ръководител на Съвета на Европейски Съюз може единствено да подкрепи този развой, само че това е единственото, което може да направи.

Интервюто на Весела Владкова с Анжей Франгеш в предаването " Събота 150 " можете да чуете от звуковия файл.

Превод в ефир: Милкана Делер
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР