БГНЕС Намалението в размера на пенсиите, отпуснати през последното тримесечие на

...
БГНЕС
Намалението в размера на пенсиите, отпуснати през последното тримесечие на
Коментари Харесай

Хората с втора пенсия, ще получат по-ниска основна, съобщиха от НОИ

 БГНЕС Намалението в размера на пенсиите, отпуснати през последното тримесечие на 2021 година, когато дамите, родени при започване на 1960 година, ще придобият право на пенсия за застрахователен стаж и възраст, е към 20 %, като процентът на редукция ще нараства, достигайки до към 25 на 100 за пенсиите след 2040 година. Това е по този начин, тъй като целият застрахователен стаж на хората, които ще се пенсионират тогава, ще обгръща интервали след 2002 година

Това сочи извод в актюерски отчет за 2019 година, направен от Националния застрахователен институт (НОИ) за оценка на дълготрайното финансово положение на фондовете на държавното публично обезпечаване (ДОО) в България за интервала 2018-2070 година Докладът е оповестен в брой 1 на осведомителния бюлетин на Национален осигурителен институт за тази година.

Експертите показват, че е значимо да се означи, че цената на понижението е друга за всеки обособен пенсионер и зависи от съответния интервал, който обгръща осигурителният му стаж. При разнообразни допускания за особеностите на трудовата кариера, редукцията в самостоятелния коефициент ще нараства гладко от към 20 % при започване на интервала до над 25 % през 2050 година.

Коефициентите на заменяне на прихода ще бъдат по-ниски за пенсионерите, които се обезпечават и в двата стълба, защото пенсиите им ще бъдат редуцирани, съразмерно на осигурителната вноска, която е била прехвърляна към втория дирек, само че те ще получат втора пенсия от повсеместен пенсионен фонд.

При допускането, че 100 % от обезпечените, родени след 31 декември 1959 година, ще продължат да се обезпечават в двата стълба, от стойности, близки до 42 на 100 при започване на интервала, до 2030 година коефициентът на заменяне на прихода от първия дирек ще намалее и ще се задържи на релативно непрекъснато равнище от към 34-35 на 100 до края на прогнозния интервал.

В отчета се показва, че опцията за прекачване на обезпечаването напълно към ДОО оказва удобно въздействие върху коефициента на заменяне на прихода от първия дирек, като за обезпечените, родени след 1959 година, които ще изберат обезпечаване единствено в първи дирек, междинният брутен коефициент на заменяне ще бъде с към 10 процентни пункта по-висок.

Адекватността на пенсиите остава мотив за сериозна угриженост, се показва в отчета. От към 42 % през 2018 година в дълготраен проект коефициентът на заменяне ще намалее до 35 % през 2070 година Върху този развой въздейства най-много законодателното условие за редукция на самостоятелния коефициент на пенсионерите, на които ще бъде отпусната пенсия и от ДОО, и от повсеместен пенсионен фонд, допълват от Национален осигурителен институт.

В резултат от извършените параметрични промени, в кратковременен и средносрочен проект може да се чака възстановяване на финансовото положение на фондовете на ДОО. Недостигът от средства (от към 3,5 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2018 г.) ще продължи да понижава, достигайки най-ниската си стойност от 2,3 на 100 от Брутният вътрешен продукт през 2034 година Общо за интервала 2018-2070 година разноските за пенсии ще нарастват като дял от Брутният вътрешен продукт, достигайки до 10,2 на 100 през 2070 година при към 8,5 на 100 през 2018 година.

Прогнозите демонстрират обаче, че макар подобрението, салдото на системата ще остане негативен за целия интервал 2018-2070 година Наред с това, след 2037 година, когато завършва нарастването на законоустановената пенсионна възраст, салдото на фондовете на ДОО ще стартира да се утежнява, достигайки недостиг от към 4,8 % през 2070 година Ще се задълбочи и зависимостта на системата от държавния бюджет - в края на интервала прехвърлянето за покриване на дефицита от средства ще нарасне с към 5 % от общите разноски. При 35,7 на 100 през 2018 година, през 2070 година делът на прехвърлянето от централния бюджет ще доближи 40,7 на 100 от общите разноски на ДОО.

Това демонстрира, че при сегашните разпореждания във връзка с правото и размерите на пенсии и компенсации, и даже при упованията за намаляващ коефициент на заменяне на прихода, приходите от осигурителни вноски няма да са задоволителни, с цел да компенсират възходящите разноски на системата. Планираното обвързване на пенсионната възраст с измененията в междинната дълготрайност на живота след 2037 година ще докара до в допълнение нарастване на законоустановената възраст за пенсиониране, само че финансовият резултат върху ДОО от тази мярка не е еднопосочен, проучват от Национален осигурителен институт.

" Дали хората ще бъдат в положение да останат на пазара на труда и след 65-годишна възраст, или огромна част от тях ще се инвалидизират, е въпрос, отговорът на който зависи от доста и разнообразни фактори ", се показва в отчета.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР