БГНЕС 13 000 водачи, или средно по около 1180 души на

...
БГНЕС
13 000 водачи, или средно по около 1180 души на
Коментари Харесай

Черна статистика по българските пътища! Пияни, дрогирани и неправоспособни шофьори сътворяват неописуеми безумия

БГНЕС 13 000 водачи, или приблизително по към 1180 души на месец, са хванати да ръководят с над 0,5 промила алкохол за интервала от януари до края на ноември тази година. За същия интервал е била прекъсната краткотрайно регистрацията на 4493 МПС, чиито притежатели са хванати пияни, написа " Дарик ".

Други 2964 водачи пък са били хванати след приложимост на наркотични субстанции. Това регистрираха от Министерство на вътрешните работи във връзка стартиралата интернационална полицейска операция  по линия на TISPOL, ориентирана против пияни и дрогирани водачи.

Независимо от измененията в закона броят на пияните водачи остава обезпокоително огромен, а по притеснителното е, че се усилва и цифрата на хората, които карат след приложимост на опиати, сигнализират от полицията. Най-често водачите протягат ръка към канабиса и амфетамините.

В последните две-три години лекари токсиколози регистрират също растеж на комбинираната приложимост, която в съвсем всички случаи е марихуана плюс амфетаминов стимулант.

В България има извънредно огромна приложимост на метадон. Той обаче също не се " хваща “ от тестванията на Пътна полиция, признават медици.

Много хора всеобщо неглижират използването на канабис и я смятат за безвредна. Лекарите  са на друго мнение. Според токсиколози напоследък у нас доста се промени марихуаната, която се популяризира. Тя е или от модифицирани, или е от селектирани типове.

Отглежда се при специфични условия и доста постоянно е с доста високо наличие на деен съставен елемент. Ако до преди 3-4 година марихуаната е била със приблизително наличие на деен съставен елемент тетрахидроканабинол по 2%, то сега всеобщо продаваната у нас марихуана е с над 20%.

 

С последните промени в Закона за придвижване по пътищата лидер, за който е открито, че ръководи с централизация на алкохол от 0,5 до 0,8 промила, наказването е санкция от 500 лв. и краткотрайно лишаване на книжката за период от 6 месеца. Наказанието за лидер, за който е открито, че е управлявал с централизация на алкохол от 0,8 до 1,2 промила е санкция от 1000 лв. и лишаване на книжката за период от 12 месеца.

Шофирането с централизация а алкохол в кръвта над 1,2 промила към този момент е закононарушение. В този случай се ползва Наказателният кодекс. Предвидената по закон глоба е санкция е от 500 до 1500 лв. и отнемане от независимост до три години. Същото се отнася и за водачите, седнали зад кормилото след приложимост на наркотични субстанции, обобщават от Съюза на българските автомобилисти.

Пътните служители на реда могат по преценка на държанието на лидера да го подложат на тест за опиати или алкохол. За задачата се употребява така наречен полеви тест или пък различен, специфичен апарат. След това следва още един кръвен тест. Задължителен тест се прави при присъединяване в тежка злополука.

Водачът може да откаже да бъде тестван, само че тогава се ползва чл.174, ал.3 от Закона за придвижване по пътищата. Текстът гласи, че лидер, който откаже да му бъде осъществена инспекция с техническо средство за приложимост на алкохол или наркотични субстанции, и не извърши предписанието за проучване с доказателствен анализатор или здравно проучване, се санкционира с отнемане от правото да ръководи за период от две години и санкция от 2000 лв..
Източник: burgas24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР