Няма как България да влезе в еврозоната на 1 януари

...
Няма как България да влезе в еврозоната на 1 януари
Коментари Харесай

Георги Вулджев, икономист: Влизането в Еврозоната е нещо, от което България няма нужда в момента

Няма по какъв начин България да влезе в еврозоната на 1 януари 2025 година. Това сподели в предаването " Денят на фокус “ на Радио " Фокус “ икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.

Конференция на тематика " България в еврозоната, по кое време? " се организира на 14 май, на която бяха разисквани финансовите, стопански и политически аспекти и готовността на България за влизането й в еврозоната. Гости на форума, с цел да споделят своя опит и хрумвания, бяха някогашният канцлер на Австрия Волфганг Шусел, Джоузеф Мускат – някогашен министър-председател на Малта и евродепутат, Адриан Нъстасе – някогашен министър-председател на Румъния,  Михалис Сарис – някогашен министър на финансите на Кипър и Джордж Заняс – някогашен министър на финансите на Гърция, както и посланикът на Словения у нас Наташа Бергел.

По думите му присъединението ни ще бъде отсрочено най-малко с една година поради сегашното ни несъблюдение на инфлационния аршин, което е било разисквано и на самата конференция. Други пречки съгласно него са политическата неустойчивост в страната. " Но в случай, че ние не изпълняваме един от огромните съществени официални критерии, тя е от второстепенно значение. “

" Влизането в Еврозоната е нещо, от което България няма потребност сега. Не знам за какво ни е толкоз огромен приоритет. Нито един от специалистите от страна на страната по този начин и не показа обстоен стопански мотив за това, “ означи той и даде образец с Румъния, която отсрочва влизането си от много време, което ясно демонстрира, че тя не счита влизането в еврозоната за толкоз огромен приоритет за икономическото им развиване. Трябва и България да се замисли за това, счита специалистът.  

Според Георги Вулджев сполучливите страни в еврозоната са страни, които по принцип водят съответна икономическа политика. Позитивите или негативите от превалутирането и приемането на еврото доста зависят какво се прави в самата страна при влизането й в еврозоната. " Структурата на общата валута дава някои неприятни в дълготраен проект благоприятни условия за страни, които водят другояче несъответстваща икономическа политика, да я задълбаят и това да докара до балонизация и по-късно и до рецесия. Примерът за това е Гърция. Няма механизъм за промяна на такива неверни политика когато една страна ги подхваща, и дори в някакъв смисъл те са подтиквани и посредством по-ниски лихви по държавния й дълг, “ изясни още той.

Много по-важно съгласно него е каква финансова политика се води отвън проблема с еврозоната в България. " През последните няколко години водим доста неприятна политика във фискалната сфера, в която нямаме задоволително вложения, непрекъснато се редуцират вложенията, с цел да се пълнят дупки в бюджета, и тези дупки стават още по-големи. Това осакатява дълготрайния ни стопански напредък и това е доста по-сериозен проблем от присъединението ни към еврозоната, “ заключи изрично икономистът от ЕКИП Георги Вулджев.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР