Публикуваме днес с колегите от CREA най-новият ни анализ за

...
Публикуваме днес с колегите от CREA най-новият ни анализ за
Коментари Харесай

Енергийният експерт Мартин Владимиров: Турция става най-големият вносител на руски горива в света - 17.6 млрд. евро!

Публикуваме през днешния ден с сътрудниците от CREA най-новият ни разбор за това по какъв начин Турция препира големи количества съветски горива, които по-късно се реекспортират за Европейски Съюз. Това написа във Facebook енергийният специалист Мартин Владимиров.

Публикуваме останалата част от разбора му без редакторска интервенция:

Ето и главните резултати:

1. Страните от Европейски Съюз са внесли 5.16 млн. тона нефтени артикули на стойност 3.1 милиарда евро от три турски пристанища - Джейхан, Мармара Ереглиси, и Мерсин - в интервала след влизането в действие на глобите против съветския нефт и горива. В същия интервал, 86% от целия импорт на горива на тези пристанища е от Русия.

2. На процедура Турция става най-големият вносител на съветски горива в света - 17.6 милиарда евро. Като подобен е и най-големият хъб за експорт на съветски горива за света.

3. Този бизнес е донесъл на Кремъл 5.4 милиарда евро спомагателни данъчни приходи, които не престават да оказват помощ на съветската военна атака в Украйна.

4. В същия интервал 11% или общо 13 млн. тона от европейския импорт на горива идва точно от Турция. Основните страни, които внасят съветски горива са Гърция, Испания, Италия и Холандия.

5. Има доставки и до Росенец в същия интервал, само че анализът не обгръща интервала след рухването на дерогацията. Ще следим дали Лукойл не продължава да внася съветски горива през идващите месеци.

6. Европейските управляващи следва да засилят инспекциите на импортираните горива, с цел да се откри техния генезис, когато те са импорт от терминали, внасящи най-вече съветски горива. Следва да се прави и химически разбор на горивата, с цел да се потвърди, че не са съветски.

7. Веднага би трябвало да се отстрани изключението на Европейски Съюз да може да се внасят блендирани (смесени) горива, защото това е тактичност, с която Русия продължава да изнася за Европа.

8. Европейски Съюз най-сетне би трябвало да криминализира избягването на глобите и с тази задача няма по-добра институция от тази на Европейската прокуратура, която да се заеме с следствието на другите механизми.

9. Европейски Съюз и страните от Г7 следва да намалят тавана за превоз и обезпечаване на петролните артикули до $, което значи да се свият приходите на Кремъл с 68% или 3.3 милиарда евро на месец.

10. Данъчните и митническите управляващи следва да спрат опциите за отбягване на данъчното облагане посредством трансферно ценообразуване, посредством които съветските петролни компании трансферират облагите си в офшорни дестинации като Холандия, Швейцария и ОАЕ. Лукойл и Литаско го демонстрират доста ясно в България, само че казусът е изцяло европейски.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР