Безплатното ваксиниране срещу грип на хора над 65-годишна възраст ще

...
Безплатното ваксиниране срещу грип на хора над 65-годишна възраст ще
Коментари Харесай

Къде се нарежда България по брой на ваксинираните хора?

Безплатното имунизиране против грип на хора над 65-годишна възраст ще стартира през последната седмица на октомври. Осигурените ваксини са към 150 000, т.е. ще стигнат за към 10% от тях, оповестява Българска национална телевизия.

От Националното съдружие на общопрактикуващите лекари са недоволни, че няма ясно написани критерии за това кой е с преимущество при слагането на безплатните ваксини, а това би трябвало да става по преценка на персоналния доктор.

В България имунизационният обсег с грипни ваксини е доста невисок. За интервала 2013-2017 година междинният е едвам 2,5%.

А единствено 2% от българите над 65-годишна възраст са се ваксинирали против грип през 2016 година, демонстрират данни на Евростат.

За съпоставяне за същата година във Англия са се ваксинирали 70% от възрастните хора, в Холандия - 68%, а в Италия и Германия - 60%.

България е на дъното на класацията по доверие към имунизациите въобще.

Затова задачата на Националната стратегия за възстановяване на ваксинопрофилактиката е - тази година обсегът на хората над 65 години да доближи 10%, а през 2022 поетапно да доближи 25%.

Именно поради ниския интерес в България обичайно се поръчват малко ваксини към 150 000 за сезон, в този момент към това количество се прибавят още 150 000 хиляди от Националната стратегия.

Партидите с имунизациите за аптекарската мрежа към този момент са доставени и от понеделник ще се продават.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР