Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ Св.

...
Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ Св.
Коментари Харесай

Безплатно тестване за хепатит С

Безплатно тестване за хепатит С ще има в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски “ от 2 до 31 август. Кръвното проучване ще става в централната лаборатория на болничното заведение в работни дни сред 8:00 и 14:00 часа.  Не е належащо авансово записване. Няма значение дали изследваният е приемал вода или храна, оповестяват от лечебното заведение.

Пациентите, чийто проби се окажат позитивни, ще бъдат съветвани гратис от гастроентеролог и ориентирани за по-нататъшно лекуване в Клиниката по гастроентерология, където се намира най-големият център за лекуване на вирусни хепатити в България.

Поводът за самодейността е Световният ден за битка с хепатита, който означаваме през днешния ден

Тази година за първи път означаваме датата с Национална стратегия за предварителна защита и надзор на вирусните хепатити . Тя беше призната през април след дългогодишни старания на лекари и пациентски организации. Документът планува безвъзмезден скрининг за хепатит В и С във възрастовата група сред 40 и 60 година, тестване на бременните дами, както и специфични стратегии към хората от рисковите групи.


Към момента обаче тази стратегия не е почнала и единственият метод човек да се тества за хепатит С е по негова лична самодейност , което се случва извънредно рядко, тъй като болестта протича безсимптомно, а когато се появят първите признаци, това значи, че чернодробното увреждане към този момент е много напреднало.Това показват от болничното заведение.

199 000 са засегнатите от хепатит В в България, а 87 000 са с хепатит С. Поради неналичието на симптоматика и на профилактика над 90 % от болните от хепатит С не знаят, че са инфектирани и надлежно не се лекуват, а не престават да популяризират вируса.
„ Големият проблем сега е, че медикаментите са обезпечени, само че няма кого да лекуваме . Имаме опция да осигурим терапия на 5000 пациенти на година, а действително през лекуване минават седем пъти по-малко ”, съобщи ръководителят на Българското сдружение по гастроентерология, гастроинтестинална  ендоскопия и абдоминална ехография проф. Красимир Антонов . Водещият хепатолог в УМБАЛ „ Св. Иван Рилски ” напомни, че по данни на Световната здравна организация сега от вирусни хепатити в света годишно умират 1,4 милиона души, а от считаната за по-смъртоносна зараза до неотдавна - ХИВ  - на половина - 700 000 души.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР