Без затруднения протича към 12 часа българско време днешният референдум

...
Без затруднения протича към 12 часа българско време днешният референдум
Коментари Харесай

Зоран Заев гласува и призова за масово участие в референдума

Без усложнения протича към 12 часа българско време днешният референдум в Македония, който е определящ за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната.

Над 1 800 000 са имащите право на присъединяване в допитването, като те би трябвало да отговорят на въпроса „ Подкрепяте ли участието в Европейски Съюз и НАТО и контракта сред Република Македония и Република Гърция.” Визира се договорът с Гърция, с който бе реализирано решение на дългогодишния спор за името Македония сред Атина и Скопие. По данни на Държавната изборна комисия от началото на допитването в 7 часа локално време в местата за гласоподаване, които в цялата страна са 3700, правото си на присъединяване са упражнили малко над 8% от гласоподавателите. За да бъде приет за годен референдумът, е належащо присъединяване на над 800 хиляди души.

За всеобщо присъединяване прикани сънародниците си министър председателят на Македония Зоран Заев, откакто гласоподава в Струмица, съобщи БНР. Той изрази очакване за висока интензивност при гласуването като доказателство, че сънародниците му поддържат присъединението на страната към Европейски Съюз и НАТО и че жителите на Македония ще вземат решението за бъдещето на страната си.

Президентът Георге Иванов към този момент съобщи, че няма да гласоподава, защото счита контракта с Гърция за нездравословен за националните ползи, а опозиционната ВМРО-ДПМНЕ прикани за гласоподаване по съвест.

Референдумът, който е с съвещателен темперамент, е за бъдещето на евроатлантическата интеграция на страната и на контракта с Гърция, с който се чака реализиране на решение на дългогодишния спор за името Македония сред Атина и Скопие. Една от точките в контракта, подписан от министър председателите на Гърция и Македония през юни, планува двете страни да одобряват името за вътрешна и външна приложимост да е Република Северна Македония, с формален език - македонски.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР