Без скандали и с рядко срещане единодушие между работодатели и

...
Без скандали и с рядко срещане единодушие между работодатели и
Коментари Харесай

Решено е: По-високи данъци за близо 3 милиона коли втора ръка през 2019 година

Без кавги и с рядко срещане единогласие сред работодатели и синдикати Националният съвет за тристранно съдействие утвърди пакета данъчни закони за 2019 година - измежду тях измененията в законите за корпоративното подоходно облагане, за физическите лица, за Данък добавена стойност и за локалните налози и такси, оповестява Канал 3, предава Блиц.

Заради европейски условия се подвига данъкът на 15-годишните коли с 30%, само че пък по-старите 20-годишни коли ще заплащат единствено с 10 на 100 повече. Срещу това се оповестиха от синдикатите, като предизвестиха, че се удрят хората с по-ниски приходи, които не могат да си купят нови возила.
От " Подкрепа " и КНСБ не са съгласни още с отпадането на облекчението за колите с катализатори с аргумента, че мъчно можело да се ревизира кой автомобил има такова и кой - не. Според икономическия специалист на " Подкрепа " Ваня Григорова това не е допустим мотив, защото всяка от колите минава на годишен механически обзор и елементарно се открива дали има катализаторно устройство.

По груби калкулации това визира сред 2,5 и 3 млн. коли у нас, които са над десетгодишни.

50-процентното облекчение за първо и главно жилище за живеене остава, само че към този момент няма да има опция за врътки, в случай че даден притежател има и втори апартамент в различен град, да го разгласи и там за главно жилище и да се възползва от същата отстъпка. Връзването на електронните системи ще отреже сходни малки врати и притежателят на повече от един апартамент ще може да се възползва от облекчението единствено за едно от тях.

Синдикатите още веднъж подсетиха за нуждата от въвеждането на необлагаем най-малко за по-голяма обществена правдивост, само че за следващ път тематиката не е на дневен ред в бъдещия бюджет.

По предложение на Българската стопанска камара отпадат служебните бележки, които работодателите издават на чиновниците. Промяната бе приветствана от всички, а влиза в действие от 2020 година Инициаторът Радосвет Радев, началник на БСК, пък бе единомислещо определен за зам.-председател на Тристранката.

Пак по искане на бизнеса следва да се вдигне прагът на оборота на компаниите, които подлежат на наложително одитиране и по този начин техният брой да бъде сведен. В момента в България той е 4 млн. лева, а Валери Симеонов се ангажира още в сряда на съвещанието на Министерски съвет да внесе предлагането таванът да скочи на 8 млн. лева, с цел да се разтоварят от одити дребните и междинните компании.

Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР