Без промяна остава сценарият за забавяне на икономиката ни в

...
Без промяна остава сценарият за забавяне на икономиката ни в
Коментари Харесай

БНБ потвърди прогнозата си за забавяне на икономиката до 1%

Без смяна остава сюжетът за закъснение на стопанската система ни в новата тримесечна макроикономическа прогноза на Българска народна банка. Както и в пролетния си отчет от Централната банка резервират упованието растежът на действителния БВП (БВП) да се забави до 1.0% (спрямо 3.4% през 2022 г.), което ще се дефинира най-много от прекосяването от позитивен към негативен принос на изменението на запасите в стопанската система.

е направена към 3 юли и се основава на допускания за развиването на интернационалната обстановка и за динамичността на цените на съществени стокови групи на интернационалните пазари към 19 юни 2023 г., прецизират от Централната банка.

Сред факторите, които ще лимитират повишаването на икономическата интензивност в страната през 2023 г., са плануваното намаляване на държавното ползване в действително изражение, забавянето на растежа на частното ползване и запазването на негативен принос на чистия експорт. Същевременно, след две поредни години на спад, Българска народна банка чака  през 2023 г. вложенията в главен капитал да се покачат на годишна база основно заради заложеното в прогнозата техническо допускане за профила на асимилиране на средства от Европейски Съюз от страна както на обществения бранш, по този начин и на частния бранш.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР