Без гратисен период: първото германско правителство в ерата след Ангела

...
Без гратисен период: първото германско правителство в ерата след Ангела
Коментари Харесай

Германия: Предизвикателствата пред новото правителство

Без гратисен интервал: първото немско държавно управление в ерата след Ангела Меркел, официализирано през днешния ден, би трябвало неотложно да се заеме няколко огромни досиета, от пандемията до климата, като се мине през напрежението с Москва и Пекин.

Ето пътната карта и главните провокации за екипа на канцлера социалдемократ Олаф Шолц, който включва също "зелените " и либералите от Свободната демократическа партия.

Пандемията

Дори още преди да встъпи в служба новият екип трябваше да стартира да се оправя с новата вълна от инфектирани...и към този момент извърши няколко предизборни обещания.

Подложен на напън, той утвърди пакет от ограничавания и възприе концепцията за наложителна имунизация, която може да бъде гласувана още тази седмица и да влезе в действие в първите месеци на 2022 година Но ропотът пораства в част от обществото.

Трудно сближение

Едно от главните провокации пред Олаф Шолц през мандата му ще е поддържането на заварката в неговата хетерогенна коалиция.

Програмата на трите партии остава неразбираема по въпроса за финансирането на обещаните ограничения, по-специално във връзка с вложенията в инфраструктурата и битката против световното стопляне, като се чака цялостен отвод от въглища до 2030 година и необятно развиване на възобновими енергийни източници.

Мощната немска автомобилна промишленост ще би трябвало да форсира трансформацията си: партиите желаят до 2030 година по улиците на страната да има 15 милиона електрическия автомобил по отношение на малко над 500 000 понастоящем.

Под натиска на либералите държавното управление има намерение да завърже кесията посредством редуциран до най-малко недостиг и без нарастване на налозите. Има заплаха напрежение по въпроса да се появи доста бързо.

"По-суверенна " Европа

Ако Ангела Меркел изглеждаше плаха във връзка с европейската интеграция, то новото държавно управление счита да реинвестира старания в тази тематика.

Коалиционният контракт се афишира в дълготраен проект за "европейска федерална страна ", която да работи децентрализирано. Друга значима смяна е, че Берлин се причислява към френското виждане за по-настоятелна отбрана на европейските ползи на интернационалната сцена.

"Суверенна Европа е ключът " и това е "дълг " на новото държавно управление, съобщи Олаф Шолц. Така съдружният контракт благоприятства взимане на решения в областта на дипломацията с болшинство, а не с единогласие, както беше до момента.

Русия и Китай

Коалиционната единодушие по тематиката рискува да бъде подложена на тежко тестване. Новият министър на външните работи Аналена Бербок от партията на "Зелените ", дава обещание по-твърда политика от тази по времето на Меркел - в която икономическите ползи надделяваха - по отношение на властнически режими, като Русия, чието дрънчене на оръжие по границата с Украйна вещае боен спор, и като Китай. Тя не изключи протест на Олимпийските игри в Пекин.

Либералите са на сходна позиция, до момента в който социалдемократите на Олаф Шолц обичайно са настроени по-помирително към Москва и Пекин.

Водещи ограничения

Правителството е запланувало да одобри няколко ограничения, които да служат като "маркери за мандата: повишение на почасовата минимална заплата на 12 евро, при 9,6 евро сега, заверка на канабиса за пълнолетни в "специални магазини ", понижаване на 16 години на долната граница за имащите право на глас на парламентарни избори.

По въпроса за имиграцията, тематика, която съвсем не активизира публичното мнение по време на предизборната акция, е планувано въвеждането на процедура за придобиване на позволение за престой за лица, наричани до момента "толерирани ", т.е такива, които по разнообразни аргументи не могат да бъдат експулсирани, само че нямат право на работа.

Бъдещата коалиция желае също "да даде късмет " на тези чужденци като им предложи опция, след приключване на пет години от идването им в страната, последователно да получат право на непрекъснато престояване.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР