Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени

...
Беше взето решение с Националния рамков договор да бъдат увеличени
Коментари Харесай

Шефът на НЗОК: Първо се изплащат заплатите, следват данъците и след това всичко останало

„ Беше взето решение с Националния рамков контракт да бъдат увеличени заплатите с 25%, определение на Върховен административен съд спря осъществяването на тези параграфи, защото в случай че не бяха изпълнени условията за нарастване на 25% на заплатите, трябваше да бъдат понижени цените на клиничните пътеки. Това към този момент не е по този начин с определението на Върховен административен съд и няма да бъдат налагани наказания, в случай че не са достигнати нарастването на заплатите 1500 лева за сестра и 2000 лева за новак доктор ", сподели пред Българска национална телевизия проф. Петко Салчев, шеф на НЗОК, във връзка недоволството не медиците за възнагражденията им.

Управителят на НЗОК разясни, че първо се изплащат заплатите, следват налозите и по-късно всичко останало. Даде образец с лечебно заведение, което е платило 700 000 лева задължения и е декларирало, че не му стигат пари за заплати и акцентира, че първо принципалът би трябвало да обезпечи заплатите и по-късно да се договаря за задълженията.

„ Имаме нарастване на цените на клиничните пъреки с 25% от 1 май. Това нарастване работи и сега. Именно с това беше направено и преразпределение този месец на бюджетите на лечебните заведения “, съобщи проф. Салчев.

„ НЗОК закупува регистрирана активност от лечебните заведения - това е нашето обвързване. 3 месеца цените на клиничните пътеки са били въз основата на предходната година, склед това се усилиха, по-късно стартира преизчисляване, имаше интервали, когато разпределените стойности, тъй наречените предели на лечебните заведения, в първите месеци отговаряха на 1/12 от предходната година. След това последователно, неравномерно, в месеците бяха нараснали до септември месец, където приблизително разпределената стойност на национално равнище беше 250 млн., септември установихме, неизплатени действия заради това неравномерно систематизиране и по каси, и по лечебни заведения в границите на 43 млн. останала активност от плануваната стойност 105 млн. Надзорният съвет взе решение тези 43 млн. да бъдат изплатени, остатъкът да бъде преразпределен и за последните 3 месеца беше взето решение да бъдат разпределени приблизително месечно 258 млн. лева на лечебните зааведения, тъй че те да могат да работят умерено “, разясни шефът на НЗОК и уточни, че това е с 39% повече в сравнение с плануваното за тези месеци по предходното систематизиране.

Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР