беше в епицентъра на конфликта в Украйна още от ранните

...
беше в епицентъра на конфликта в Украйна още от ранните
Коментари Харесай

Александър Марков, БНТ: Приоритет в Украйна беше да покажем правдиво всичко, случващо се там

беше в епицентъра на спора в Украйна още от ранните часове на 24 февруари, когато се чуха първите гърмежи в Мариупол. Той е приключил Журналистика и Международни връзки в СУ " Св. Климент Охридски " и към този момент 10 години е част от екипа на публичната телевизия. Отразявал е редица основни събития по целия свят - от Южна Корея до Северна Америка и от Норвегия до Египет.

- Вие бяхте първият български публицист, който отрази директно от територията на Украйна началните часове на военните дейности на Русия против Украйна. Репортажите ви, в екип с оператора Владимир Богдански и видеотехника Роберт Вецов, станаха част от интернационалния Евровизионен видеообмен, като бяха излъчени над 540 пъти от 51 европейски и международни телевизионни канали. Колко тежи тази отговорност, изключително при сходни рискови условия?

- Александър Марков: В такива рискови условия не осъзнаваш отговорността, нямаш време да се замисляш. Но беше много забавно да сме на място, когато стартира войната. Имахме късмет да бъдем едни от дребното там, предадохме онлайн началото на войната. Преди това показахме на феновете на Българска национална телевизия по какъв начин живеят хората в регионите на войната и главен приоритет беше да покажем достоверно всичко, протичащо се там.

Всяка дума и всеки кадър биха могли да бъдат изтълкувани едностранчиво от едната от двете страни в спора и по тази причина постоянно се стремяхме да търсим и намираме салдото в отразяването. Например, една жена в Краснохоривка ми сподели, че хората там не знаят дали украинците или проруските сепаратисти ги обстрелват, и ние излъчихме това.

- В този смисъл, какви качества би трябвало да има един публицист, с цел да бъде точно интернационален кореспондент? Каква характерна подготовка следва да има той, с цел да отрази едно събитие обективно и професионално?

- Репортерът си е кореспондент, без значение дали отразява интернационалните или вътрешни тематики. Според мен, репортерът би трябвало постоянно да чете колкото е допустимо повече за казуса, да потърси колкото се може повече хора и просто да се опита да си свърши работата по най-хубавите правила на специалността. Доколкото е допустимо, несъмнено. Въпрос на много деликатно обмисляне, изследване, ангажименти. Репортерът е нещо като " фиксър ", като логистик преди всяка командировка и това е доста значимо, съгласно мен, тъй като на терен нещата постоянно се объркват и там нямаш огромна опция да планираш, а единствено пренареждаш нещата в придвижване.
 Снимка: БНТ
- Вече 10 години сте в Българска национална телевизия, кой репортаж в кариерата ви до момента в никакъв случай няма да забравите?

- От 2011 година съм в Българска национална телевизия като кореспондент във вътрешния отдел, само че съм отразявал какво ли не. Няма да не помни доста неща. В Норвегия НАТО беше събрало над 100 000 бойци за учението през 2018 година и в продължение на една седмица ставахме в 6:00 ч. сутринта и се прибирахме в хотела в 18:00 ч. вечерта, обикаляйки по гори и полета с бойци от всички държави-членки. И даже в дребния град Опдал, където бяхме основани, намерихме двама българи. Срещата в Женева през юни 2021 година сред президентите Джо Байдън и Владимир Путин беше забавна от позиция на това, че през днешния ден всички се питаме какво си споделиха двамата водачи, което не споделиха пред света. Имаше 3000 публицисти от целия свят и Българска национална телевизия бяхме измежду тези публицисти.

През 2019 година някогашният министър председател Борисов беше на среща с Доналд Тръмп в Овалния кабинет и едно от нещата, които няма да не помни, е, че съумях да си направя селфи с тях двамата, което в кръга на шегата е забавно. През 2016 година бяхме в Пентагона по линия на НАТО и можахме да забележим от първа ръка какво се случва там. През 2017 година стана атентат на няколкостотин метра до нас в Брюксел. Бежански рецесии, какво ли не... Всичко се помни.
 Снимка: БНТ
- След Украйна, кои са идващите горещи точки в геополитически аспект, съгласно вас?

- Тайван, Западните Балкани, Молдова.

- Вие сте и водещ на продуциран особено за YouTube канала на Българска национална телевизия. Какво да чакаме от този план?

- Обмисляме идващ епизод за войната в Украйна. Проектът споделя на най-вече по-младата ни публика за проблемите, от които сме обградени. Сега ще се опитаме да разкажем за войната в Украйна, която има аргументи надалеч обратно във времето, съгласно доста специалисти. Без да забравяме, че всяка война е покруса, тъй като е неуспех на дипломацията и тъй като умират хора.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР