Берген. В Европейския югоизток великите държавници на Античността са знаели,

...
Берген. В Европейския югоизток великите държавници на Античността са знаели,
Коментари Харесай

Министерство на културата: Великолепната изложба „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България“ впечатли норвежката публика

Берген. В Европейския югоизток великите държавници на Античността са знаели, че културата се мери със споделени полезности. Ето за какво тази демонстрация е образец за разговор на културите, от които е формирана Европа и демонстрира нуждата от стимулиране на интернационалното съдействие и обмяната на опит, се споделя в слово на министъра на културата на България Боил Банов по случай формалното разкриване на експозицията „ Легенди в злато. Тракийски съкровища от България “ в Музея „ Бригенс “ в старинния норвежки град Берген. Това оповестиха от пресцентъра на Министерството на културата. Изложбата е първото огромно събитие, което България прави в Норвегия в подобен мащаб, обвързван с културното завещание. Тя бе открита от норвежкия министър на търговията и индустрията Моника Мейланд и заместник-министъра на културата на България Амелия Гешева.
„ Убедена съм, че планът “Легенди в злато “ слага основата на едно доста положително съдействие сред сътрудниците от културните институти от двете страни “, сподели пред формалните посетители госпожа Амелия Гешева и пожела триумф на изложбата, а на публиката - да усети България по най-хубавия метод.
Норвежкият министър на индустрията и търговията Моника Мейланд съобщи, че е сигурна, че откакто прегледат тази невероятна галерия, доста норвежци ще изберат да посетят страната ни, с цел да опознаят богатата й просвета и история. „ С този план ние проправяме пътя към по-силни взаимоотношения в бъдеще “, сподели още тя.
Движимите културни полезности, показани в музея „ Бригенс “, са от фондовете на 12 български музея. Посетителите на изложбата ще могат да видят над 600 експоната, измежду които най-прочутите тракийски съкровища, както и непоказвани до момента отвън България артефакти.
Куратори на изложбата са госпожа Любава Георгиева и госпожа Елка Пенкова.
В хода на визитата бяха извършени работни срещи сред българската делегация и екипа на Музей " Бригенс ", както и с представители на норвежкото министерство на културата. Бяха разисквани споделения опит от подготовката на изложбата, както и опцията за бъдещи взаимни планове.
Изложбата „ Легенди в злато “ е проведена от Министерството на културата на Република България, Националния исторически музей в София и Градския музей в Берген, като през месец ноември 2016 година беше подписано съглашение сред плановите сътрудници. Финансирането е обезпечено по Двустранния фонд за съдействие по Програми БГ08 „ Културно завещание и модерни изкуства “ и БГ11 „ Изграждане на потенциал и институционално съдействие “, Финансов механизъм на Европейското икономическо пространство и Норвежки финансов механизъм. Проявата е разумно продължение на сполучливото партньорство сред Република България и Кралство Норвегия в региона на опазването и представянето на културното завещание.
На идващия ден изложбата беше открита и за публиката на град Берген при изключителни ограничения за сигурност.
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР