Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, отслужи днес

...
Белоградчишкият епископ Поликарп - викарий на патриарх Неофит, отслужи днес
Коментари Харесай

Белоградчишкият епископ Поликарп отслужи Второ Възкресение Христово, на което текстове от Евангелието бяха прочетени на различни езици

Белоградчишкият свещеник Поликарп - викарий на патриарх Неофит, отслужи през днешния ден празничното свещенодействие за така наречен Второ Възкресение Христово в митрополитския катедрален храм " Св. великомъченица Неделя ". На службата, наречена още вечерня, за повторно след среднощ прозвуча евангелският текст, възвестяващ за възкръсналия Спасител, съобщи Българска телеграфна агенция.

На празничната литургия, по традиция, бяха прочетени текстове от Евангелието на разнообразни езици, отдадени на Възкресението на Божия наследник - Иисус Христос. Така се припомня, че богатствата новина за Христовото Възкресение е била отнесена от апостолите до всички нации по света.

В митрополитския катедрален храм " Св. великомъченица Неделя " евангелският роман за явяването на Иисус Христос на неговите възпитаници в Ерусалим беше прочетен на античните езици - църковнославянски, който е непосредствен до старобългарския, латински, гръцки, иврит, както и на доста от актуалните европейски езици.



В богослужението участваха отец Николай Георгиев - предстоятел на катедралата " Св. великомъченица Неделя ", свещеници от Софийската епархия и от храма, представители на Руската и на Румънската православна черква у нас. Те прочетоха текст от Евангелието на съветски и на румънски език.

Храмът беше изпълнен с доста вярващи, пристигнали дружно да почетат Възкресение Христово - Великден, именуван " празник на всички празници ".

Белоградчишкият свещеник Поликарп прочете пред събралите се вярващи в храма патриаршеското и синодално Пасхално обръщение за Възкресение Христово до българския народ. В посланието си патриарх Неофит и митрополитите от Българската православна черква - Българска патриаршия (БПЦ-БП) означават, че светлината на Възкресението блестящо озарява през днешния ден цялата Вселена и чистата наслада от успеха на изгрелия от гроба Живот ни въздига високо над всичко земно - над всяко страдалчество, печал и безизходност, като преизобилно изпълва душите и сърцата ни, с цел да възкликнем, тържествувайки: Христос Воскресе.

Негово светейшество и архиереите от БПЦ-БП акцентират обаче в посланието си, че и през днешния ден виждаме враждата и омразата сред хората, желанието за предимство и превъзходство над другия да не престават да завладяват човешкия разум, да помрачават Божия облик в индивида и да ни отдалечават от Небесния Отец. Трудно ни е да се примирим с това и отхвърляме да го сторим, и още веднъж свидетелстваме за това какъв брой мил, толерантен и многомилостив е Господ, Който не желае и не търси " гибелта на грешника ", само че желае " да се отвърне грешникът от пътя си и да бъде жив " (Иез. 33:11), се споделя в патриаршеското и синодално обръщение за Възкресение Христово.

Възкресение Христово, или Великден, е денят, в който християните честват Възкресението на Сина Божи Иисус Христос на третия ден, откакто е разпънат на кръст и заровен. Със гибелта си Иисус Христос е изкупил греховете на човечеството, а с Възкресението си дал вяра за живот след гибелта.

В евангелските текстове постоянно се загатва, че приживе Иисус Христос неведнъж е предсказвал разпъването си на Кръста и Възкресението си след три дни. Когато на третия ден след погребението му Мария Магдалена отива с други дами в гробницата, с цел да намаже тялото на Иисус с благовонни масла, каквато е била древноюдейската традиция, намира гробницата празна.

 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР