Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова

...
Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова
Коментари Харесай

Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова: децата на Божурище казаха НЕ на златодобива с акция по засаждане на дръвчета

" Искаме природа и чист въздух, а не мини и отрова " - под това мото мина акцията по залесяване на местността Златуша.

Събитието беше проведено от клуба по джудо, самбо, сумо, таекуондо и футбол в град Божурище. 

Целта на събитието беше да покаже настояванията на жителите в покрайнината за чист въздух и чиста природа в Божурище и района и тяхното предпочитание да се опълчват на инвеститорските планове за златодобив в региона.

" Много доброволци и дейни жители, спортисти, засадихме фиданки бял бор в част от проучвателната повърхност Златуша, където има " апетити " да се случи някой ден мина за рандеман на злато и други железни потребни изкопаеми. С това начинание, спокойно, само че изрично заявяваме, че не желаем мини на територията на нашата община ", беше безапелационна една от организаторките на акцията по залесяването Горица Кръстанова.

" Заедно ще успеем да се преборим общината ни да остане такава, каквато е - чиста, с прелестна природа и непокътната от сходни планове за добиване на потребни изкопаеми, злато и производни! ", сподели по време на акцията кметът на Божурище господин Георги Димов, който също взе присъединяване в залесяването.

С поредност от събития жителите на община Божурище желаят да дадат публичност и за организирания РЕФЕРЕНДУМ на 9 ЮНИ 2024г. в общината, който ще даде опция жителите да се опълчват на проектите на златодобив.

До организирането на Референдум се стигна, откакто златодобивна компания получава позволение за проучвателни сондажи и търсене на железни потребни изкопаеми на повърхност от 194.3 кв. км. до София.  Вследствие на тези изследвания, компанията би записала комерсиално изобретение и би имала право на концесия и откриване на 12 работни площадки/рудника/мини, 3 от които са предпочитани, а 2 от тях се намират на територията на Община Божурище. Засегнатите от този план общини са: Божурище, Столична община/район „ Банкя “, Сливница, Брезник, Перник, Драгоман, Костинброд, както и цяла София.

За късия период от 2 месеца се образуваха локални сдружения, инициативни комитети, които взаимно с дейни жители, локална власт и бизнес работят непрекъснато по предотвратяването на тази екологична и здравна злополука, която е надвиснала над всички ни. На територията на община Божурище се организираха серия от осведомителни срещи, които срещнаха локалното население с трайните и необратими последствия върху тяхното здраве и това на  поколенията след тях.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР