Кметът на Ловеч Страцимир Петков отново е внесъл за обсъждане

...
Кметът на Ловеч Страцимир Петков отново е внесъл за обсъждане
Коментари Харесай

Кметът на Ловеч отново е внесъл за обсъждане в Общинския съвет предложение за промяна на собствеността на терен на бившата казарма

Кметът на Ловеч Страцимир Петков още веднъж е внесъл за разискване в Общинския съвет предложение Общината да върне на страната парцел от някогашната казарма и незабавно да изиска назад да й се трансферира безплатно правото на благосъстоятелност, като преди този момент целият терен бъде разгласен от обществена в частна общинска благосъстоятелност, обяви на конференция кметът на града.

След като предходното предложение не бе признато от общинските съветници, регионалният шеф Дора Стоянова е внесла ново предложение. То касае безвъзмездното прекачване в благосъстоятелност на страната да стане посредством подаяние в идеални елементи дружно с издигнатите здания.

„ Това е трето предложение. Допълнението е, че Областната администрация ще спомага пред Министерството на районното развиване и благоустройството за скорошното връщане на обекта за осъществяването на плана, който имаме “, сподели Петков.

По думите му планът има годно позволение за градеж, както и утвърдено финансиране от държавния бюджет за близо 13 милиона лв.. „ В новия план растителността ще бъде непокътната. Нещото, което като кмет и екип ни смущава, това е, че периодите, които ни се дават за осъществяване на целия план, се съкратяват. До края на 2026 година би трябвало да бъдат изпълнени всички действия. Голяма част от постройките ще бъдат разрушени, други - реконструирани. Имаме създаване на спортни стадиони, паркинги, дейностите не са по никакъв начин малко “, уточни кметът.

Българска телеграфна агенция напомня, че откакто общинските съветници отхвърлиха предходното предложение, тогавашният регионален шеф на Ловеч Виктор Стойчев внесе искова молба в Окръжния съд, с която желае повреждане на контракта от 2017 година за даване на Община Ловеч от страната на терен от някогашната казарма за създаване на градски парк. По думите му повода е несъблюдение на контракта, в който е заложена уговорка, съгласно която при нереализиране на плана в период до пет години от придобиването на парцела, Общината се задължава да трансферира собствеността върху него на страната.

От общинската администрация припомниха, че теренът на някогашната казарма съставлява общо четири парцела, като три от тях общината придобива безплатно след решение на държавното управление и според контракт от юли 2014 година, а четвъртият през 2017 година с изискването там да бъде построен централен общоградски парк и период на контракта с регионалния шеф пет години. Срокът му е изминал през декември 2022 година Затова тогавашният регионален шеф изиска от Общината да върне на страната четвъртия парцел, който е с повърхност 4382 кв. м, застроен с 13 здания.

Междувременно Община Ловеч сплотява четирите парцела в един. С влизане в действие на Подробен организационен проект – План за регулация и застрояване (ПУП-ПРЗ) на зона „ България “, и съпътстващото изменение на кадастралната карта и кадастралните регистри на Ловеч, новообразуваният парцел е с повърхност над 65 декара. В него попадат и 59 здания. 

Ако Общинският съвет одобри новото предложение за връщане на целия парцел в идеални елементи, регионалният шеф ще отдръпна желае от съда, съобщи Страцимир Петков.

„ Задълбочи се сагата, само че продължава да влиза в Общински съвет. Сега давам конференция, с цел да обясня каква е обстановката, с цел да попитате идващия път след гласоподаване кой, по какъв начин и за какво е дал своя вот по този метод “, уточни кметът и добави, че, в случай че планът не бъде осъществен, Общината ще изгуби 13 милиона лв..

Предложението ще се гледа на комисии, а общинските съветници ще го гласоподават на съвещанието си на 30 май.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР