Белоградчишките скали са сред най-посещаваните природни забележителности в България, но

...
Белоградчишките скали са сред най-посещаваните природни забележителности в България, но
Коментари Харесай

Полет с балон над Белоградчишките скали

Белоградчишките скали са измежду най-посещаваните естествени забележителности в България, само че какво е да ги видиш от високо? Гледката е неповторима. Може да ѝ се насладите от полет с балон.

Полет с балон над скалите е измежду атракциите, които притеглят туристи в Белоградчик. Обикновено издигането е рано заран след изгрева на слънцето.

Българска национална телевизия: Кое е най-подходящото време да полетим?

" В момента, както сме вързани на въжета, най-подходящо е, когато няма вятър, с цел да можем да се издигнем без никакви проблеми на една височина от 77 - 80 метра, от която се разкриват невероятните гледки към централната група на Белоградчишките скали ", сподели уредникът Евтим Стефанов.



На борда има инструкции.

" Не пипаме маркучите и не дърпаме тези въженца - алените изключително, с цел да не слезем бързо без предизвестие ", сподели Евтим Стефанов.

Към пасажерите няма доста условия.

" Да седят в коша, без да скачат от него и да се любуват, да се усмихват и да имат положително въодушевление. Това са главните правила ", сподели Евтим Стефанов.

Издигането на балона е напълно гладко, само че за пилотирането е нужна подготовка.

" На пръв взор не е изключително комплицирано, тъй като единственото нещо, което се прави, е да се подава парещ въздух. Колкото повече е горещият въздух, толкоз повече балонът се издига и надлежно, когато изстине въздухът вътре в балона, той си изстива от единствено себе си, балонът стартира да се снишава и да губи от височината си. Но има доста забавни случки, които могат да ти се случат, по тази причина е хубаво водачът на балона да е минал на курс, с цел да знае какво да прави ", сподели Евтим Стефанов.

При свободен полет балонът зависи от посоката напразно, а кацането постоянно е непредвидимо.

" Интересните случки са безчет. Например-да кацнеш на една канара, тъй като вятъра е спрял или в гората, заради същата причина или топваме се по някой път във водни пространства като язовири, където намерим. Минава се над клоните на дърветата покрай скалите. Общо взето всеки полет е несравним и е безпределно забавен. Особено пък тук на това място, което имаме Белоградчишките скали, тъй като под нас се разкрива една невероятна панорама и скалите, които са извънредно високи, можем да ги видиш от горната страна триизмерно като в 3D филм и това в действителност доста въодушевява ", описа Евтим Стефанов.



За пасажерите спускането е безвредно.

" При приземяване се държат за дръжките вътре в балона. Няма колани като при колите. Балона може да се приземи изправен, може да се приземи при по-силен вятър, полягайки напред и влачейки се известно време по земята, което не е по никакъв начин ужасно, стига хората да си държат ръцете вътре в коша ", сподели Евтим Стефанов.

На земята, страстите не престават.

" Уникално чувство. Мястото е прелестно. Не мога да го опиша. Трудно е сега, тъй като страстта е повече. Заслужава си, който не го е изпитал, не може да разбере защо става въпрос. И самото издигане, освен издигане, просто гледката, която се открива. Без думи. Разкошно място ", сподели екскурзиантът Георги Петров.

" Предвид че имам боязън от високо, не усетих изобщо височината, на която се изкачихме. Успяхме да забележим огромна част от скалите ", сподели екскурзиантът Йоана Недева.

" Беше доста прелестно. Даже самото качване не се усеща. Доста е прелестно и горе се открива доста хубава панорама, изключително по този начин с изгрева и когато се изкачите, сянката от балона пада върху скалата и по този начин се образува едно сърце и е доста красиво ", сподели туристката Катя Лилова.

Туристите ще запазят спомен от издигането над скалите.

Автор: Анжела Каменова
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР