Белият дом е уведомил Русия за посещението на американския президент

...
Белият дом е уведомил Русия за посещението на американския президент
Коментари Харесай

САЩ са уведомили Русия предварително за посещението на Байдън в Украйна

Белият дом е уведомил Русия за визитата на американския президент Джо Байдън в Киев няколко часа преди неговото пътешестване, съобщи Ройтерс, представена от Българска телеграфна агенция.

Агенцията отбелязва, че визитата на Байдън е имала за цел да удостовери още веднъж поддръжката на Съединени американски щати и да означи годишнината от нахлуването на Русия в Украйна.

Русия бе известена за пътуването на Байдън " за отбягване на риска от спор " няколко часа преди неговото тръгване, сподели съветникът в Белия дом по въпросите на националната сигурност Джейк Съливан.

Според публични представители на Белия дом реализирането на пътуването е било комплицирано от логистична позиция поради неналичието на сухопътни американски военни елементи в региона. То е било друго от пътуванията, които американски президенти са предприемали в предишното към военни зони като Ирак и Афганистан.

Байдън искаше да застане " до президента Зеленски в един свободен Киев освен с цел да каже, само че и с цел да покаже на света, че Украйна с триумф отстоява на съветската експанзия ", сподели Съливан.

Преди година Байдън предизвести скептично настроените си съдружници, че масираното скупчване на съветски войски около украинските граници е предвестител на война, трансформирала се в уморителен спор, който съгласно публични представители на Съединени американски щати може да продължи месеци или даже години наред.

" Поради поверителното естество на информацията, обявена тогава,  няма да встъпвам в детайлности по какъв начин тези съдружници ни дадоха отговор, или какво тъкмо беше нашето известие, само че мога да потвърдя, че направихме такова съобщение ", сподели Съливан в телефонен диалог с публицисти.

Вашингтон до този миг не е съобщил детайлности по какъв начин Байдън е стигнал до Киев. Заради войната държавните посетители нормално пътуват до украинската столица с трен, отбелязва ДПА.

Делегацията на Байдън заяви, че ще даде повече детайлности за маршрута по-късно, откакто информацията бъде утвърдена от службите за сигурност.

След Украйна Байдън се насочи към Полша.

Пентагонът пък през днешния ден заяви, че Съединени американски щати ще дават на Украйна муниции за реактивните системи за залпов огън " Хаймарс " и противотанкови системи " Джавлин " като част от нов пакет военна помощ в региона на сигурността на стойност до 460 милиона $, съобщи Ройтерс.
Още по темата
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР