Белград. Военновъздушните сили на Сърбия получиха последните два руски изтребителя

...
Белград. Военновъздушните сили на Сърбия получиха последните два руски изтребителя
Коментари Харесай

ZN.UA : Сърбия получи от Русия модернизирани изтребители МиГ-29

Белград. Военновъздушните сили на Сърбия получиха последните два съветски изтребителя МиГ-29 по време на тържествена гала, на която Русия съобщи самолетите на единствения си балкански съдружник на военновъздушна база покрай Белград, в наличието на президента на Сърбия Александър Вучич, заяви „ Гласът на Америка “, представен от украинското електронно издание ZN.UA .
През октомври 2017 година, Сърбия получи от Русия още шест изтребителя МиГ-29, както и 30 танка и същият брой бойни бронирани машини. На тържествената гала, президентът Вучич благодари на съветския си сътрудник Владимир Путин за помощта в развиването на сръбските въоръжени сили.
Москва даде на Сърбия старите самолети гратис (а ремонтът им ще коства на Сърбия 185 милиона евро), интензивно въоръжавайки страната, в която към момента има реваншистки настроения по отношение на Хърватия, Босна и Херцеговина, само че изключително към отчасти приетата република Косово. През 90-те години на 20 век Сърбия, съдружник на Русия, води кръвопролитна и жестока война с Хърватия, Босна и сепаратистко Косово, след разпада на Югославия.
Вучич съобщи, че самолетите ще получат имена в чест на сръбски водачи и други „ герои “, починали по време на „ експанзията на НАТО “ през 1999 година, когато силите на обединението на Запада започнаха военни дейности срещу Сърбия, поради репресиите на сръбските управляващи по отношение на албанските сепаратисти в Косово.

Още военни вести четете в профилираното издание на Фокус " Военни вести "

Превод и редакция: Йонислав Дочев
Източник: focus-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР