Беларуският град Мозир се намира на 60 км. от границата

...
Беларуският град Мозир се намира на 60 км. от границата
Коментари Харесай

Невероятно колко много трупове имаше. Как моргите и болниците в Беларус се напълниха с руски войници

Беларуският град Мозир се намира на 60 км. от границата с Украйна и е с население от към 110 хиляди души. В последните седмици, без в града или региона да е зародила някаква изключителна обстановка, моргата и лечебните заведения в него се оказаха претъпкани. В тях обаче не лежат беларуски жители, а съветски бойци.

Живеещите в пограничните региони оповестяват за непрекъснат напор от коли за спешна помощ и камиони, които придвижват ранени и мъртви съветски бойци от фронта. Някои от тях са пренасяни непосредствено към влаковете на гарата в Мозир. От там те отпътуват към Русия.

В различен крайграничен град Наруля , се оповестява за разгърната полева болница, която в този момент се намира на мястото на бивше машинно хранилище. Там бойците получават незабавна помощ, измежду което биват разпределяни към лечебните заведения в Мозир и най-големия беларуски град в региона – Гомел .

Една от аргументите за напора на ранените и убити съветски бойци в тази част на страната е, че едни от най-тежките боеве се водят наоколо до украинско-беларуската граница.

Точен брой на ранените и убитите цивилни и бойци към момента не може да бъде доказан, а специалистите припомнят, че във време на война всяка страна се пробва да омаловажи своите загуби и да преувеличи с тези на съперника.

Местните и лекарите в Беларус нямат сходно обвързване. Те оповестяват, че жертвите и ранените измежду съветските бойци последователно се усилват.

Пред Свободна Европа за това свидетелстваха лекари и жители от пограничните градове. Те пожелаха да останат анонимни поради заплахата да бъдат арестувани от беларуските управляващи.
"Не е за поверие какъв брой доста трупове имаше "
До момента украинските управляващи оповестяват за 14 хиляди убити съветски бойци от началото на нашествието. Според множеството самостоятелни оценки тази численост е повишена. Киев не оповестява за личните си загуби, макар че преди седмица президентът Володимир Зеленски разгласи, че починалите бойци са към 1300.

От своя страна Министерството на защитата на Русия твърди, че над 2870 украински бойци и паравоенни са били убити, а още 3700 са ранени. Москва единствено един път заяви за личните си жертви. Това се случи на 2 март, когато беше доказано за 498 убити и 1597 ранени.

Американското разузнаване прави оценка броя на съветските жертви на 7 хиляди души, наблягайки че това е консервативна оценка.

В същото време Беларус е една от точките, от които нашествието на Русия стартира. От там бяха атакувани Чернобил, Чернигов, Ирпен и столицата Киев . Президентът Александър Лукашенко непрекъснато декларира позиции на поддръжка за дейностите на сътрудника си Владимир Путин .

С началото на бойните дейности жителите от пограничните градове започнаха да описват за прииждащите камиони с ранени и трупове от фронта.

„ Беше необикновено какъв брой доста трупове имаше там “, споделя гражданин на Мозир за видяното от него край локалната морга. По думите му тя е претъпкана още от трети март насам.

Той твърди, че „ черни чували “ са прехвърляни от военни коли за спешна помощ във влакове на път за Русия.

„ Някои от локалните започнаха да вършат видеа, само че военните ги задържаха и ги накараха да ги изтрият “, споделя още той.

Анна Красулина , която е говорителката на избягалата в чужбина лидерка на опозицията Святлана Циханоуска , сподели, че част от труповете в моргата в Мозер са на бойци от Чечня.
Важно е да кажем както на чеченците, по този начин и на руснаците, че моргите в южната част на Беларус са цялостни с техни бойци
„ Важно е да кажем както на чеченците, по този начин и на руснаците, че моргите в южната част на Беларус са цялостни с техни бойци. Важно е да знаят. Няма да разгадаем на съветската агитация да го прикрие “, сподели тя.

Един от лекарите в болничното заведение в Мозир пък споделя, че контролът й е стихотворец от военните и полицията. Медицинският личен състав е бил застрашен с уволняване при положение, че изнесе информация за изискванията. Той добави, че на всички лекари и по-опитните санитари е било подредено да се занимават главно с ранените съветски бойци.

„ Няма задоволително хирурзи. По-рано труповете ги пренасяха от колите за спешна помощ към съветските влакове. След няколко видеа за това, качени в интернет, почнаха да работят през нощта, с цел да не притеглят внимание “, споделя той.

В най-големият град в региона Гомел , лаборатория към локалната регионална болница е била напълно изменена, като са изнесени редица уреди, а на тяхно място са поставяни кревати, системи и друга здравна екипировка. За това свидетелства различен локален гражданин.

Пред Свободна Европа той и други негови съграждани споделиха, че съветските бойци са отвеждани в три разнообразни болнични заведения в града, в това число и в ракова болница.

В болница №4 в града управляващите даже са почнали да изписват пациенти, с цел да може на тяхно място да бъдат лекувани ранени руснаци. От това се оплакаха доста от локалните.
Има толкоз доста ранени руснаци там. Отвратително е. Ужасно осакатени са. Невъзможно е да слушаш по какъв начин стенат от болежка в болничното заведение
„ Има толкоз доста ранени руснаци там. Отвратително е. Ужасно осакатени са. Невъзможно е да слушаш по какъв начин стенат от болежка в болничното заведение “, споделя един от локалните поданици, който до неотдавна е бил пациент.

Според лекар в града доста скоро ще има дефицит на лекарства за локалното население поради нуждата им за лекуването на съветските бойци.

„ Най-вероятно първо ще има дефицит на медикаменти срещу тетанус “, споделя още той. Заболяването се среща постоянно при бойци, които имат рани от шрапнели и патрони.

В центъра за радиационна отбрана са настанени към 400 бойци, споделят от локалния личен състав. В отчаянието си част от санитарите се обърнаха към локалните с молби за сапун, шампоани, вода, сладки и облекла за руснаците.

Според други свидетелства на локални още към 13 март над 2500 натрупа на съветски бойци към този момент са били изпратени с трен или аероплан към Русия от Гомел.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР