Беларус търси нови стимули за икономическо развитие и привличане на

...
Беларус търси нови стимули за икономическо развитие и привличане на
Коментари Харесай

Китайски инвестиции потичат към Беларус

Беларус търси нови тласъци за икономическо развиване и привличане на задгранични компании в опит да получи нови вложения и достъп до европейския пазар. За постигането на тази цел наоколо до Минск се построява нов промишлен парк. Great Stone Industrial Park е взаимен план на Беларус с Китай.

Макар, че е дребна страна в Източна Европа, Беларус е една от основните области на китайската самодейност "Един пояс, веднъж " – новият "Път на коприната ". Въведената в ход световна икономическа самодейност на Китай за основаване на пътят на коприната през 21-ви век е в две посоки - морско и сухопътно. Целта е на първо място осъществяването на огромна инвестиция в инфраструктурата, както и основаване на нови търговски направления и бизнес благоприятни условия, които да обзет 60 страни от Азия, Африка и Европа.

Китай разчита на Беларус да стане главен директен център, доставящ китайски артикули за Европа. А Беларус желае да бъде част от този развой, виждайки в него опция да даде забележителен подтик на локалната стопанска система. Сергей Вайтеховски, заместник-генерален шеф на Great Stone Industrial Park Development Company акцентира, че Great Stone ще бъде платформа за нови планове и промишлености.

"Всички разбираме, че стопанската система на Беларус би трябвало да се развива. Нуждаем се от нови технологии, нови умения, които идват с задгранични вложители. В дълготраен проект, Great Stone Industrial Park ще може да способства за към 3-5% от Брутният вътрешен продукт на Беларус. И мисля, че това са много положителни стойности, " сподели Вайтеховски пред Euronews.

Вече са регистрирани повече от 60 компании, освен това те не са единствено от Китай и Беларус – има от Германия, Швейцария и Австрия. Основната цел за привличане на европейски компании към Беларус наподобява е постижима, макар че е към момента на ранен стадий. Този план основава печеливша обстановка за китайските вложители, които мощно се стремят да се закрепят в Източна Европа.

"Виждаме, че през днешния ден Китай и Европа имат ВСЕ по-близки и по-близки връзки. Много локални компании от този парк са фокусирани към Европа. The Great Stone Industrial Park ще им разреши да навлезнат на европейския пазар в по-добри условия, " акцентира основният изпълнителен шеф на Great Stone Ху Женг. Досега повече от 400 милиона евро са вложени в развиването на The Great Stone Industrial Park, а в идващите няколко години се чака тази сума да се утрои.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР