Бежанската вълна дава шанс на държавата да подсили пазара на

...
Бежанската вълна дава шанс на държавата да подсили пазара на
Коментари Харесай

България пропуска шанса да задържи украински работници

Бежанската вълна дава късмет на страната да укрепи пазара на труда. Покриването на част от разноските за новонаетите украинци е добра първа стъпка. Без подобаващи обществени услуги обаче украинците може да останат демотивирани да търсят работа у нас.
Още при започване на войната в Украйна българското държавно управление видя в задаващата се тогава бежанска вълна освен опция да помогне на хората в потребност, само че и да реши тежките проблеми на пазара на труда. Българският бизнес тогава съобщи пред кабинета, че може да назначи най-малко 150 хиляди души. После обаче тези планове се сблъскаха с действителността и на стадия остават по-скоро фантазия.

България се оказа в конкуренция за украинските бежанци с цяла Европа. Огромен дял от тях отиде в Полша, сериозна част се насочи и към Западна Европа. От към 6.6 милиона бежанци в България се озоваха към 100 хиляди - % и половина, като към 50 хиляди от тях са в работоспособна възраст

Те са образовани (70% са с висше образование), желаят да работят (70% декларират подготвеност да стартират веднага) и като вземем поради затегнатия пазар на труда в България и демографския срив в общ интерес е колкото се може повече от тях да получат късмет за работа и да останат.
Реклама
Главна роля тук играе страната и координационният спешен щаб под управлението на вицепремиера Калина Константинова, а от предоставената информация за " Капитал " излиза наяве, че в щаба пробват да провеждат процесите по дейно. Държавата обаче в тази ситуация работи повече реакционно, в сравнение с самодейно, а дейностите й наподобяват безредни и лишени от замаха, нужен за култивирането на привлекателна работна среда за украинските бежанци.

Да се случи това, несъмнено, не е елементарно: от една страна е езиковата преграда, от друга - доста огромна част от пребиваващите тук бежанци в действителност са майки на дребни деца, при които е по-реалистично да работят на половин ден и то, в случай че е основана организация за дневна грижа за децата. Важно е и в какви стопански зони са настанени бежанците. Повечето от тях са по Черноморието и част от оставащите там ще имат опция да се включат в туристическото обслужване с началото на сезона. Много по-различно ще е с тези, които бъдат преместени в държавни бази в по-отдалечени дребни курорти или в градове из провинцията. И не на последно място - приравняването на дипломите при профилираните специалности като лекари, да вземем за пример, е дълъг и комплициран развой, за който още няма бързо решение. Освен това директната опция за работа не е единственото, за което би трябвало да се мисли - всеки човек се нуждае и от ред други обществени услуги и условия, в предлагането на които западните страни се оправят доста по-добре.

Картината сега не е прекомерно оптимистична. По данни на Национална агенция за приходите заетите на трудов контракт украински бежанци към края на април са под 5 хиляди или до 8% от тези в трудоспособна възраст. Общият брой евентуално е по-висок, защото мнозина евентуално са на цивилен контракти, информация за тях обаче няма да е налична до края на годината.
Реклама За да наема емигрант
Условията за наемане на украински жители не основават особени компликации. Статутът на краткотрайна протекция, който те получават в първата страна от Европейски Съюз, в която е подадена молба им, обезпечава пряк достъп до пазара на труда за интервал от една до две години. Те получават регистрационна карта за периода на закрилата и персонален номер на чужденец.

При режима на краткотрайна протекция се ползва българското трудово и осигурително законодателство, при изискване че чужденецът е почнал работа или е регистриран като търсещ работа в дирекция ``Бюро по труда`` - над 7200 души към началото на май месец са се обърнали за подпомагане към институцията. България и Украйна разполагат и с предвоенно съглашение, което обезпечава съвместен достъп до трудовите пазари на двете страни.

" Става въпрос за незащитените специалности, а не профилираните, каквато да вземем за пример е лекарската ", разяснява Красимира Величкова, която е консултант на вицепремиера Калина Константинова (виж карето). Агенцията по заетостта се е заела с ускоряването на процеса за обезпечаването на претовареност като провежда пазари на работодатели по градовете.

" Разпънали са палатки в местата с доста бежанци, с цел да ги срещнат с работодатели ", споделя Величкова. Добавя, че " украинците с знания по британски намират и по-добре платена работа през Jobs.bg ". Става въпрос за позиции най-много в IT и аутсорсинг промишленостите, които изпитват непрекъснат апетит за фрагменти.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Енергетика 1 Енергетика 2 Коментари и разбори 3 Коментари и разбори 1 Технологии 2 Коментари и разбори 3 Право Реклама Crash course по бизнес в България " Украински жители от дълго време записват компании в България ", споделя Олена Шопова, член на Сдружение на украинските организации " Мати Украйна " и представител на спешния щаб. Самата тя ръководи счетоводна къща, която обслужва и украински бизнесмени, които вършат бизнес у нас. Става въпрос главно за компании в строителството, търговията и IT бранша. Сред бежанците от войната също има предприемачески дух. Шопова употребява ситуационния център, основан от " Мати " за осъществяване на осведомителни сесии с украинци, които желаят да започват бизнес в България. Тя води курсове по счетоводство и данъчно облагане. Има и гост-лектори, които дават информация по други основни въпроси като да вземем за пример спецификите на трудовото право в България.
Някои компании набират претенденти и през цифровите медии. Такъв метод са подхванали да вземем за пример от Yettel, които дават опция на засегнатите от спора в Украйна да аплайват за всички налични отворени позиции в компанията. " Към момента отворените позиции за всички претенденти са над 60 ", споделиха от компанията за " Капитал ".

Сред тях са позиции в отдели като администрация, обслужване на клиенти, маркетинг, складово обслужване, продажби, финанси, човешки запаси, IT и разработка на програмен продукт - в столицата и в други градове. Yettel предлага на украинските бежанци спомагателна поддръжка в процеса по релокация " във тип на надбавка за наемане на жилище, грижи за децата, безвъзмездни уроци по български за интервал от 6 месеца ".

При все това на този стадий няма претенденти, които да са изразили деен интерес и да са почнали работа в мобилния оператор. Вероятно това отчасти се дължи на езиковата преграда, само че може и да се изясни и с редица други фактори.
Бюлетин Вечерни вести
Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.
Вашият email Записване
Реклама #УкрайнаЗаБългария Ciklum е световна компания за цифрови услуги с украински корени. През 2022 година компанията възнамерява да отвори офис в София. По думите на Йевген Гриник, който е шеф на локалния клон, задачата е да бъдат наеми " стотици тукашни експерти ". С експлоадирането на войната тази цел остава за малко на заден декор. Вместо това компанията се концентрира над довеждане докрай на процеса по регистрацията си и прехвърлянето на част от украинския си екип в София. В резултат 100 от украинските и чиновници към този момент са почнали работа от новооткрития български офис. Компанията дава общоприети пакети за поддръжка при прехвърлянето, които покриват пътни разходи, разноски по придобиване на юридически статут и първичното настаняване. Същевременно компанията резервира упоритостта си да притегля български експерти.За още детайлности четете изявлението с Гриник на уеб страницата на " Капитал ". Връзката държава-работодатели
Държавата е изправена и пред още едно огромно предизвикателство в битката за задържане на украински фрагменти - тя де факто се конкурира с страните от Западна Европа, които имат доста по- отработени обществени политики и по-начало са по примамливи за бежанците.

Все отново бяха направени стъпки, които да подкрепят доста процеса по наемането на бежанци, въпреки и малко късно. За тях се заприказва едвам в края на април, повече от два месеца след идването на първите талази, бягащи от войната. Две седмици по-късно станаха ясни и параметрите на нова стратегия, по която страната ще дава на работодателите, наемащи украински жители, тласъци - минималната работна заплата на всеки нает и осигуровки за три месеца. По думите на министърът на обществената политика Георги Гьоков парите ще са по стратегия " Развитие на човешките запаси " за над 5200 украински жители.

През работодателите за същия период ще се изплащат на работодателите и по 400 лева за най-малко отчасти покриване на разноските за наем на жилище. Тази мярка ще изключително комфортна за хотелиерите по Черноморието, които могат да създадат добра синергия, предоставяйки по едно и също време работа и заслон на бежанци. От курорта " Албена " да вземем за пример обявиха, че най-малко част от близо 1400 бежанци, настанени там, ще бъдат наети за сезона. Всъщност анкетата на Агенцията по заетостта, извършена измежду самите бежанци, демонстрира, че огромна част от тях имат настройка за работа в туристическия бранш (виж инфографиката).
Как интегрираме лекарите и сестрите " Няма бързо решение на този проблем ", споделя Красимира Величкова. По думите и езиковата преграда, която разделя медицинските експерти от Украйна и българските пациенти е съществена компликация първоначално. На второ място е тромавата процедура по приравняване на дипломи и квалификации. И по двете страната въпреки всичко може да вземе мерки- да насърчи ученето на език и за олекотяване на процедурата, само че те няма да дадат вълшебен резултат. " Ще работим върху улеснение признаването на квалификациите и дипломите на украинските бежанци, ще окажем и подпомагане да навлязат на пазара на труда ", сподели неотдавна за " Капитал " Марио Нави, шеф на генерална дирекция " Подкрепа на структурните промени " към Европейска комисия.Междувременно може да се почерпи образец от страни като Словакия, където страната субсидира клиники, в които украински лекари обслужват други свои сънародници.
" Всеки шеф може да се възползва от тези тласъци, освен това освен при наемането на бежанци, само че и при наемането на българи ", прецизира съветникът на вицепремиера Красимира Величкова. Става дума примерно за дългогодишно обезсърчени безработни. По думите й това са настоящи и от преди стратегии, които се приспособяват към бежанците и се употребяват средства по към този момент съществуващи механизми за финансиране, тъй като това е по-бързия и еластичен метод спрямо разработване на нови стратегии.

" България може да изиска поддръжка за усилване на интеграцията, присъединяване в пазара на труда и подвижността на работната мощ за жители на трети страни. Това също ще даде опция на работодателите да наемат дипломиран личен състав и да запълни с пропуските на пазара на труда. Ние сме подготвени да подкрепим българското държавно управление в тази област ", сподели неотдавна за " Капитал " и шефът на генерална дирекция " Подкрепа на структурните промени " към Европейска комисия Марио Нави.

Социалните услугиОт 26-ти април страната покрива здравните осигуровки на всички украинци със статут на краткотрайна закрил- три месеца за хора в работоспособна възраст, а за малолетните и пенсионерите - до приключване на специфичния статут, т.е. най-малко до края на февруари 2023 г.При все това бежанците се сблъскват с провокации при здравните грижи. Например, персоналните лекари могат да запишат при себе си стеснен брой пациенти, а отписването им е комплициран развой. Така доста от джипитата отхвърлят да поемат украинците, които в къс период могат да изоставен България. В отговор на това спешният щаб е изготвил лист с всички персонални лекари по обитаеми места, с цел да улесни бежанците при търсенето им на експерт, който би ги поел.Предоставянето на детски грижи е даже по-ключово за интеграцията на украинците в трудовия ни пазар, тъй като голяма част от тях са майки с деца. В момента обаче детските грижи са главно на доброволни начала през съществуващи и новоорганизирани, включително от доброволци, детски центрове. Това обаче не е постоянно решение, каквато е нужно, в случай че родителите стартират работа на цялостен работен ден. За този проблем спешният щаб е образувал работна група, която по думите на Величкова има упоритостта до края на юни да стартира стратегия за ориентиране на средства към общини с дефицит тук-там за украински деца в детските градини. Част от тях ще са за увеличение на потенциала в детски градини - пространство и личен състав, а друга - за партньорства сред общините и частни организации за нови пространства. Олена Шопова, която е член на Сдружение на украинските организации " Мати Украйна " и представител на спешния щаб, добавя, че концепцията е в тази активност да се ангажират и украинки.Предвижда се страната да финансира и стратегия за украински детегледачки за деца да вземем за пример в ранна учебна възраст, които нямат достъп до целодневни занимания в учебно заведение. От МОН са декларирали, че могат да дават до 60,000 места за деца на бежанци в просветителната система. От спешния център възнамеряват и езикови летни лагери, които да подкрепят децата в прехода им към образование на български език.
class= " row " > Свързани публикации Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията Моите публикации
Автор Веселин Нанов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР