Бебетата, родени по време на първия локдаун, са постигнали по-малко

...
Бебетата, родени по време на първия локдаун, са постигнали по-малко
Коментари Харесай

Първият ковид локдаун е повлиял на новородените. Как?

Бебетата, родени по време на първия локдаун, са постигнали по-малко стадии на развиване на една годинка спрямо тези, родени преди пандемията – макар че те са съумели да пролазят по-рано, сочат данните. 

Около 600 000 бебета са родени във Англия и още 60 000 в Ирландия през 2020 година – когато Covid рестриктивните мерки и носенето на маски сложиха завършек на доста обществени действия, включителн пренатални групови излети и гушкане с баби и дядовци. Оттогава родители и психолози размишляват върху въздействието на такава изолираност върху общественото развиване на бебетата, предава The Guardian.

„ Ирландският локдаун, по-специално, беше доста непоколебим “, споделя доктор Сюзън Бърн, педиатричен невролог в Кралския лицей по хирурзи в Ирландия. „ През първите шест месеца фамилиите (които са проучени) са били в контакт приблизително единствено с четирима други хора отвън фамилната единица и до момента в който доближат 12 месеца, едно на всеки четири от бебетата не е срещало друго дете на личната им възраст. “

За да проучат по какъв начин това е повлияло на тяхното развиване, Бърн и нейните сътрудници помолили родителите на 309 „ пандемични “ бебета да оценят способността им да пълзят; да вземат дребни предмети с палец и показалец; да показват най-малко една избрана и смислена дума; и седем други стадия на развиване, откакто доближат 12-месечна възраст.

Всички бебета са родени сред март и май 2020 г. 

Проучването, оповестено в Archives of Disease in Childhood, допуска, че блокирането на пандемията е имало дребен, само че измерим резултат върху езиковите и информационните умения на бебетата: В съпоставяне с бебетата преди пандемията е по-малко евентуално те да имат една избрана и смислена дума (89 % против 77%), да сочи към хора или предмети (93% против 84%) или да може да помаха „ чао-чао “ (94,5% против 88%).

Въпреки това, повече от тях са били в положение да пълзят по-бързо (91% против 97,5%) – евентуално тъй като са прекарвали повече на земята, вместо завързани в коли и детски колички. 

„ Интересно е, тъй като доста от тези бебета бяха вкъщи и не виждаха доста хора да си потеглят, което значи, че нямаше да има на кого да каже „ чао-чао “. Бебетата също са склонни да показват, когато видят нови неща, които желаят, само че в случай че не излизаха на открито, те към този момент щяха да знаят за всичко в тяхната среда ", споделя Бърн.

Тя акцентира, че разликите са дребни и има доста неща, които родителите могат да създадат, с цел да оказват помощ на дребните деца да наваксат – като постоянно да четат и да си приказват с тях.

" Бебетата са издръжливи и любознателни по природа и е доста евентуално с възраждането на обществото и увеличението на обществените кръгове техните умения за обществена връзка да се подобрят “, прибавя Бърн. „ Въпреки това тази група и други ще би трябвало да бъдат проследени до учебна възраст, с цел да се подсигурява, че това е по този начин. “, приключва педиатричният невролог.

Превод: GlasNews
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР