Базираната в Калифорния компания Universal Hydrogen преобразува самолетите с реактивно

...
Базираната в Калифорния компания Universal Hydrogen преобразува самолетите с реактивно
Коментари Харесай

Самолети на водород: Американска компания намери начин за намаляване на вредните емисии

Базираната в Калифорния компания Universal Hydrogen преобразува самолетите с реактивно гориво да работят с водород. Президентът на компанията Марк Казън споделя, че това ще понижи въглеродните излъчвания в авиацията, защото водородът създава единствено топлота и вода, предава Voice of America (VOA).

Водата излиза през изпускателната тръба зад самолета като водна пара, споделя Марк . След самолета остава водна диря, а не такава от CO2, азотен оксид, сажди и други, добавя той.

Използваната технология се назовава електрически мотор. За да има място за водородните кафези, част от седалките би трябвало да бъдат отстранени. Електрическото задвижване е по-тежко от газовата турбина, само че инженерите споделят, че това се компенсира с по-голямата успеваемост на водорода .

Задвижването с водородни горивни кафези е към два пъти по-ефективно от турбовитловия мотор. Това значи, че можем да пътуваме два пъти повече за същото количество водород.

Друго преимущество е, че полетът е доста по-тих. Когато няма турбина, единственият звук, който идва е от въртящото се витло, показват от Voice of America (VOA).

Компанията работи за стартирането на водородните самолети в комерсиална употреба до 2026 година, Те ще могат да летят по маршрут с дълготрайност до три часа.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР