, базирана в САЩ неправителствена организация. Докладите на Фрийдъм хаус

...
, базирана в САЩ неправителствена организация. Докладите на Фрийдъм хаус
Коментари Харесай

България - нестабилната демокрация в периферията на ЕС. Излезе докладът на “Фрийдъм хаус”

, основана в Съединени американски щати неправителствена организация. Докладите на " Фрийдъм хаус " се концентрират върху въпроси, свързани с демокрацията, политическите права и гражданските свободи.

България е остава полуконсолидирана народна власт съгласно отчета за 2023 година Страната ни се подрежда на 58% народна власт и получава оценка 4.50 от общо 7. 

През 2023 година резултатите за народна власт се намалиха в 11 от 29-те страни в отчета. Едва в 7 страни се регистрира усъвършенстване. Катализатор за процесите, повлияли на резултатите на тези страни се оказва войната на Русия в Украйна. Демократичните институции търпят срив на фона на нашествието. 

Русия е една от страните, които регистрират сериозен спад по всички критерии, по които се изготвя отчета. Общият резултат за народна власт на страната – приблизително за седемте знака – падна от 1,32 до 1.11 по канара от 1 до 7.

Пълномащабното навлизане на Москва в Украйна съставлява най-сериозното предизвикателство за мира, свободата и демокрацията в Европа след края на Студената война, показват в отчета си “Фрийдъм хаус ”. 

Въздействието на войната е било усетено във всички 29 страни, които са обект на отчета. Вместо обаче да сближат страните от Централна Европа до Централна Азия, нарасналите закани за сигурността, историческата рецесия с бежанците и икономическите разтърсвания, свързани с спора, задълбочиха пропастта сред автокрациите и демокрациите и провокираха различия във външните политики на обособените държавни управления. 

Въпреки че някои страни направиха явен избор в интерес на по-демократично бъдеще през 2022 година, " Фрийдъм хаус " регистрира утежняване положението на световната народна власт за 19-та поредна година. 

Рейтингът на Унгария също се е влошил. Демокрацията на страната е втората най-пострадала след тази в Русия. Парламентарните избори в Унгария " бяха изпълнени с голям брой нередности, злоупотреби с административни запаси и изкривявания в медиите ", се споделя в годишния отчет на " Фрийдъм Хаус ". НПО-то приказва за оскърбителен акции против сериозно настроени организации и членове на Националния правосъден съвет, считан за финален източник на правосъдна самостоятелност в страната. 

" Фрийдъм Хаус " класира Унгария като 43% демократична страна, което е спад от 45% година по-рано.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР