Баварец на трона на Европейската комисия? Надпреварата за най-високия пост

...
Баварец на трона на Европейската комисия? Надпреварата за най-високия пост
Коментари Харесай

Почна надпреварата за стола на Юнкер, ето кой може да седне на него


Баварец на трона на Европейската комисия? Надпреварата за най-високия пост в изпълнителния орган на Евросъюза стартира неизмеримо рано. Председателят на Европейската национална партия Манфред Вебер е първият, който разгласи публично кандидатурата си за поста на Жан-Клод Юнкер.
Той има поддръжката както на Ангела Меркел, по този начин и на съдружния й сътрудник - баварския Християнсоциален съюз. Факт, който демонстрира съгласно анализатори, че умее да свързва разграничените лагери. Манфред Вебер разгласи своята кандидатура първо със серия от туитове на британски, немски и френски.
" Не може да разрешаваме да има толкоз доста разделения в Европейския съюз. Няма Европа на изтока и запада, няма Европа на богатите и бедните, няма Европа на огромните и дребните страни, има единствено един Европейски съюз. Искам да събера дружно ползите, да построя мостове, тъй като надълбоко имам вяра, че единствено дружно можем да бъде мощни ", съобщи Манфред Вебер.
Той идва от Бавария - там, където политиците търсят поддръжка с халба бира в ръка и мнения за мигрантския туризъм към Германия. От Бавария е вътрешният министър Хорст Зеехофер, който поведе кръстоносен поход против Меркел поради миграцията. Вебер обаче сплотява облика и на бавареца, и на европееца.
За да стигне до трона на Еврокомисията, той първо ще би трябвало да пребори конкуренцията вътре в партията. На 17 октомври изтича срокът за кандидатури на ЕНП за поста на Жан-Клод Юнкер, а партийната номинация ще бъде избрана на 8 ноември. Процедурата по желание на претендент в Партията на европейските социалисти стартира по-късно на 1 октомври, оповестява Нова телевизия.
По силата на въведената от предходните европейски избори система на така наречен Спиценкандидат, паневропейските партии предлагат свои претенденти за ръководител на Еврокомисията. На поста се назначава претендентът на партията с най-вече евродепутати. Лидерите на страните-членки отхвърлят абсолютно да поддържат тази система и упорстват, че съгласно европейските контракти те би трябвало да избират началник на Еврокомисията.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР