Баснословните 8,6 млрд. лв. Толкова са раздадените държавни пари без

...
Баснословните 8,6 млрд. лв. Толкова са раздадените държавни пари без
Коментари Харесай

Финансовият министър: 8,6 млрд. лв. са били раздадени от кабинета на Борисов без обществени поръчки! Колкото пенсиите за 9 месеца

Баснословните 8,6 милиарда лева Толкова са раздадените държавни пари без да са направени публични поръчки. Това разгласи през днешния ден служебният министър на финансите Асен Василев по време на специфичен брифинг в Министерски съвет. 

Данните идват от инспекция на държавното управление на договорите, които са подписани по така наречен " ин хаус " процедури, които бяха разрешени през 2016 година през Закона за публичните поръчки. Ин хаус процедурата допуска, че естествения ред на публичните поръчки се заобикаля, а вместо тях договорите се връчват на държавни компании, които след това разпределят големите средства на подизпълнители, без да ги афишира обществено, по лични вътрешни правила.

" Проверката сподели, че от 1 януари на 2019 година до 30 април на 2021 година са подписани контракти на обща стойност малко над 20 милиарда лева От тях 11 милиарда и 700 млн. лева са били с поръчки, а 8,6 милиарда лева са били без поръчки. Тоест над 42% от парите, които държавните предприятия харчат са без публични поръчки ", заключи Василев. 

Той направи и едно съпоставяне, което сподели, че тази сума се равнява на общия размер на всички раздадени у нас пенсии за 9 месеца.

По принцип, ин хаус процедурата не е противозаконна, само че се ползва в специфични случаи - когато поръчката е незабавна или пък когато държавното или общинско дружество има 100% опция да извърши заръката, а тя сама по себе си е дребна.

" Както са замислени поръчките, такова ин хаус предприятия не може да употребява подизпълнители. За страдание, както виждаме и в районното развиване, и в стопанската система, както и във всички други такива поръчки, в действителност това е един метод да се избегнат публични поръчки и да се дадат пари на подизпълнители без търг и конкурс. И тук не приказваме за малко пари. 8, 6 милиарда лева раздадени без конкурс... ", продължи Василев. 

Заедно с него в брифинга участваха и министрите на районното развиване Виолета Комитова и на стопанската система Кирил Петков. Именно Петков даде повече детайлности и за следващия абсурден контракт, който предходното държавно управление на Бойко Борисов е подписало малко преди да сдаде властта.

Под шапката на Държавната консолидационна компания (която дава отговор и за ремонта на язовирите) е подписан контракт и още веднъж - без социална поръчка, за построяването на нов държавен център за цели 182 млн. лева И тук, както при " Автомагистрали " и ДКК има преведени предплатени заплащания. 

Центърът ще се строи на територията на " София тех парк " и към момента не е доста ясно защо тъкмо ще се употребява той. Разбира се, договорът е на така наречен " инженеринг " - компанията реализатор прави проектирането, строителството и сама си наема компания, която да надзирава дали се извършват заложените параметри. Това, съгласно Петков, е голям риск за раздуване наразходи, нефункционалност и практическа корупция. Не е ясно и кое му е незабавното на подобен център, че още веднъж да мине през ин хаус поръчка, изключително във време на международна пандемия и жестока икономическа рецесия. 

Така свадите към този вид поръчки стават прекалено много. Първо стана ясно, ч " Автомагистрали " работи с подизпълнители, непрозрачно и неефективно, след това стана ясно и че ДКК е получила цели 600 млн. лева за ремонт на над 400 язовира, от които са завършени едвам 10, а и при тях има завишаване на цените на бетона и на превоза. Фирмите огромни бенефициенти пък са едвам 7-8. 

Виолета Комитова през днешния ден пък изясни, че 1,4 милиарда лева, които " Автомагистрали " са получили за построяването на " Хемус " даже не са за цялата автомагистрала. Тя дава отговор за първите 9 сектора, а по-късно би трябвало да се строи от друга компания.

Комитова назова фирмите подизплнители " плебеи в пътното строителство:

" Фирма се снабдява с контракт за доста милиони без да има потенциала и без да има право на подизпълнители, след което си наема поизпълнители, които ги назовавам " плебеи ". Работят без контракти - не могат да се оплачат, не могат да си желаят парите, нямат документи ". 

Решението - Асен Василев изясни, че служебния кабинет приготвя законодателни промени, които да спрат произвола и които ще бъдат показани на идващото национално заседание. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР