Бързото приемане на украинците, бягащи от руската агресия, постави в

...
Бързото приемане на украинците, бягащи от руската агресия, постави в
Коментари Харесай

Обвиняват Европа в двойни стандарти по отношение на бежанците и мигрантите

Бързото приемане на украинците, бягащи от съветската експанзия, сложи в светлината на прожекторите " двойния стандарт " на Европа за мигрантите, в контраст на нежелантите мигранти, бягащи от принуждение в Африка, Близкия изток и другаде, сподели Франческо Рока, президент на Международната федерация на сдруженията на Червения кръст и Червения полумесец,цитиран от Associated Press.

Той съобщи, че не счита, че " има някаква разлика " сред някой, който бяга от района на Донбас на Източна Украйна, и някой, който бяга от екстремистката формация " Боко Харам " в Нигерия .

" Тези, които бягат от принуждение, тези, които търсят протекция, би трябвало да бъдат третирани еднообразно ", сподели Рока, чиято организация работи допълнително от 192 страни с съвсем 15 милиона доброволци.

Говорейки на конференция, той сподели, че има " честен императив " да се помогне на хората, бягащи от принуждение и катаклизми и " политическият, публичният и филантропичният отговор на рецесията в Украйна сподели какво е допустимо, когато човечността и достолепието са преди всичко, когато има е световна взаимност. "

" Надявахме се украинската рецесия да бъде повратна точка в европейските миграционни политики ", сподели Рока. " Но за жалост това не стана по този начин. "

Той сподели, че 27-членният Европейски съюз към момента има разнообразни подходи към миграцията на източната си граница от Украйна и южната си граница от Средиземно море .

Войната, отприщена от Русия, провокира една от най-тежките филантропични рецесии в Европа след Втората международна война.

От нахлуването на Русия на 24 февруари повече от 6 милиона души са избягали от Украйна, като Полша е приела повече от 3,3 милиона, над 900 000 са отишли в Румъния, 605 000 в Унгария, 463 000 в Молдова и 421 000 в Словакия, съгласно организацията за бежанци на Организация на обединените нации.
 Организация на обединените нации чака над 8 млн. украински бежанци до края на годината
Организация на обединените нации чака над 8 млн. украински бежанци до края на годината

Над 100 000 са украинските бежанци в България

За разлика от тях, сподели Рока, мигрантите, бежанците и търсещите леговище, които се пробват да стигнат до Европа, към момента умират, изправени пред принуждение и се борят за достъп до съществени услуги.

Над 48 000 мигранти са починали или изчезнали от 2014 година насам , до момента в който са пътували в морето, а най-смъртоносният маршрут е този, който мигрантите избират през Централното Средиземно море към Европа, с минимум 19 000 смъртни случая, сподели той.

Тези, които идват, основно в Италия, Гърция и Испания, постоянно са настанявани в лагери и са изправени пред дълго очакване, с цел да бъдат прегледани молбите им за леговище .

" В Европа има огромно сърце и душа, тъй като общността в Европа съумя да отвори обятията си, като за няколко дни одобри милиони украинци ", сподели Рока. " Така че те лъжат за опасността, която идва от Средиземно море, когато става дума за няколко хиляди души.

Той сподели, че " етническата принадлежност и националността не би трябвало да бъдат решителен фактор за спасяването на животи ".

" Има двоен стандарт ", сподели Рока. " Това е явно. Това става пред нашите очи и не можем да го отречем, когато става въпрос за търсене на отбрана. "

" Правителствата имат право да дефинират миграционна си политика и да ръководят границите си ", сподели той. " Те обаче са длъжни да го вършат по метод, който предотвратява страданието и гибелта. "
 Над 3000 мигранти са починали в опит да доближат Европа по море през 2021 година
Над 3000 мигранти са починали в опит да доближат Европа по море през 2021 година

Това е двойно повече по отношение на 2020 г.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР