Бързо се разрастват протестите в Армения, след като парламентът не

...
Бързо се разрастват протестите в Армения, след като парламентът не
Коментари Харесай

Демонстранти блокираха арменската столица Ереван

Бързо се разрастват митингите в Армения, откакто Народното събрание не утвърди опозиционния водач Никол Пашинян за министър председател на страната.

След неговия апел за обща стачка и гражданско непокорство, десетки хиляди излязоха през днешния ден да стачкуват, като блокираха редица министерства и централни улици в Ереван, в това число и пътят към летището. Метрото също е парализирано. Демонстранти стопираха придвижването и по автомагистралите, водещи към граничните пунктове с Иран и Грузия, оповестява осведомителния уебсайт Спутник.

„ Ще се борим до самия край! Ще се борим, до момента в който Никол Пашинян стане министър-председател! “, съобщи един от симпатизантите на Пашинян пред Ройтерс, събрали се в центъра на арменската столица Ереван. „ Народът е смутен, само че това не е краят, а единствено началото! Хората ще се обединят, а и още ще се причислят “, добави един от последователите му.

Междувременно беше обявено, че Никол Пашинян още веднъж ще бъде повдигнат от фракцията „ Елк “ за поста министър-председател на идващото съвещание на Народното събрание на 8 май. Това заяви формалният му представител – представителят на партията „ Граждански контракт “ Тигран Авинян.

Лидерът на опозицията Никол Пашинян, получи 45 гласа от нужни 53 в 105-местното Народно заседание на страната. Против Пашинян гласоподаваха представителите на ръководещата Републиканска партия.

Вотът се организира по време на изключителна сесия на Народното събрание, която беше следена от над 20 000 души, събрали се в центъра на Ереван пред голям екран, на който се излъчваха дебатите.

Според конституцията на Армения след седем дни би трябвало да бъдат извършени нови избори за министър председател. За да бъде определен, претендентът би трябвало да получи минимум една трета от гласовете на депутатите. Ако ръководителят на държавното управление не бъде определен за повторно, Народното събрание ще бъде разхлабен.

Предишният министър председател и някогашен президент Серж Саркисян подаде оставка на 23 април след всеобщи митинги против избирането му за министър-председател на 17 април.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР