Бързите комбинирани тестове за COVID и грип са точни и

...
Бързите комбинирани тестове за COVID и грип са точни и
Коментари Харесай

Доц. Кунчев: Грип ще има още месец, тествайте се

Бързите комбинирани проби за Коронавирус и грип са точни и задоволително надеждни, само че би трябвало да се употребяват в първите дни, когато вирусът е в носа или носоглътката. Това изясни основният държавен здравен контрольор доцент Ангел Кунчев.
В разгара на грипа, вирусните болести и в същото време циркулацията на Коронавирус инфектираните мъчно могат да разграничат от кой вирус боледуват.
В аптеките се продават няколко типа комбинирани проби. Цената им е сред 7 и 34 лева и регистрират резултата за 15 минути.
Личните лекари поучават пациентите, в случай че не се усещат добре, да създадат бърз тест, тъй като това е най-хубавият метод да дефинират от кое заболяване са се заразили.
Това е значимо, защото грипът не се лекува с антибиотици, а с противовирусни медикаменти.
Според доцент Кунчев, в случай че пациентът има признаци, в случай че е бил в контакт с други заболели, пробата дава съвсем цялостна сигурна картина от какво е инфектиран.
Обикновено през зимата най-често върлува грипът. В момента 8 са областите у нас, оповестили грипна зараза.
Преобладаващи са вариантите от вид А - “Виктория ” и “Дарвин ”. А на 9 януари в София бе регистриран и първият случай на грип - вид Б. Грипът вид А и вид Б не се разграничават изключително, главната разлика е във възрастта, защото от вид Б се разболяват най-вече децата. Специалисти позволяват, че още към месец ще нараства активността на грипната циркулация и след това към месец ще спада интензивно. Вероятно случаи ще има до март, а и до април.
Грипът стартира внезапно с висока температура. Чести признаци са кашлица и болки в гърлото, съпроводени с главоболие и болки в мускулите и ставите. Може да докара до спомагателни респираторни болести като бронхопневмония и бронхит.
Може също да аргументи стомашно-чревни проблеми, висока температура, влажна кашлица, възпалено гърло и отмалялост.
С сходни признаци като кашлица, висока температура, затруднено дишане, дехидратация, хрема, хрипове и зной се характеризира и респираторно-синцитиалният вирус. Най-тежко протича при децата и по-възрастните. Симптомите нормално се появяват в границите на четири до шест дни от заразяването.същия ден.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР