Бърз поглед на обявите за работа показва, че има сериозно

...
Бърз поглед на обявите за работа показва, че има сериозно
Коментари Харесай

SoftUni стартира първата професионална програма по QA инженерство в България

Бърз взор на обявите за работа демонстрира, че има съществено търсене на експерти по QA инженерство в България. Именно това събитие предизвика SoftUni - водещата просветителна организация у нас, предлагаща качествено, налично и на практика ориентирано обучение по програмиране, цифров маркетинг и дизайн, да сътвори . Един от създателите на SoftUni, доктор Светлин Наков, и Ангел Георгиев, учебен шеф на компанията, описват за спецификите на QA специалността, както и за професионалната стратегия по QA инженерство.

- Професията на QA инженерите се счита за една от най-перспективните и търсените в IT промишлеността. Може ли обаче да се приказва за апетит на фрагменти в QA сферата?

Светлин Наков: Определено може да се каже, че има сериозен апетит за QA инженери. Всяка софтуерна и софтуерна компания търси QA експерти, най-много Automation QA, тъй като автоматизацията е на практика стандарт в QA промишлеността. Вече никой не си прави илюзията, че може да създава програмен продукт без да има QA инженери в екипите си. Софтуерната промишленост в България пораства ускорително през последните 10-15 години и даже във времена на рецесия продължава да пораства. Средно по 2-3 нови софтуерни компании на месец отварят порти в България, а съвсем всички съществуващи компании се разрастват. Има голямо търсене и на програмисти, и на QA инженери и на всевъзможни други ИТ експерти. Недостигът на ИТ експерти е по-висок от преди пандемията, когато пък беше рекордно висок. QA инженерите не вършат изключение: търсят се доста и наклонността да се минава към QA automation.

Ангел Георгиев: Растежът на софтуерния бранш е видим на всички места: в обявите за работа, в рекламите в Интернет, в изявленията и изказванията от ИТ асоциациите, даже по билбордовете по улиците и във всевъзможни медии. Растат и заплатите, пораства и броят заети в сектора, порастват и упоритостите на компаниите да изградят още по-големи развойни центрове в България. Сайтовете за работа са окупирани от разгласи за софтуерни позиции.

Редом с създаването на софтуера, върви и неговото тестване и систематичния метод към обезпечаването на качеството на софтуера (software quality assurance). Световна и трайна наклонност е прекосяването от ръчно тестване (manual testing) към автоматизирано тестване (automated testing), паралелно с прекосяването към cloud инфраструктура и DevOps-базирани процеси на разработка, опериране и поддръжка на софтуера и ИТ инфраструктурата. Търсенето на QA инженери със задълбочени знания по автоматизирано тестване и модерни DevOps практики пораства.

- Широко публикувано схващане е, че главната работа на QA инженерите е да откриват и отстраняват бъгове. А какви действително са техните отговорности?

Светлин Наков: Твърдението, че QA инженерите търсят бъговете и ги рапортуват, с цел да бъдат те оправени от програмистите като цяло е правилно, само че е единствено част от всичко, което един актуален QA инженер работи. Ролята на инженерите по качеството на софтуера (QA инженерите) е да обезпечават качеството на софтуера по време на целия цикъл от неговата разработка, внедряване и потребление, както и да обезпечават качеството на процеса на разработка.

QA инженерите употребяват характерна QA методика и разнородни техники, принадлежности и практики за обезпечаване на качеството. Сред тях са обмисляне на тестванията, осъществяване на ръчни проби и докладване на откритите проблеми (бъгове), следене на работата по бъговете, до момента в който бъдат отстранени посредством bug tracking системи, основаване на автоматизирани проби за повторяемо неведнъж всекидневно тестване на софтуера и редица други.

Ангел Георгиев : Един добър QA Инженер би трябвало да може да огледа на даден програмен продукт като повсеместен артикул, от една страна, и на всеки един от съставените елементи му, от друга. Светльо доста добре описа за процеса на разработка и тестване на програмен продукт. За мен на първо място това идва разбирането, че този програмен продукт би трябвало да прави избрана активност и да е в интерес на потребителите. Това е основата на всички следващи процеси.

Да осигуряваш качеството на софтуера в днешно време е сериозна отговорност, за която са нужни дълбоки софтуерни знания и умения за автоматизация на софтуерното тестване. Като цяло единствено QA умения напълно не са задоволителни. Необходимо е надълбоко познаване на софтуерните системи и технологиите, върху които са построени, и процеса на софтуерна разработка. Всичко това се учи задълбочено в новата цялостна QA обучителна стратегия в СофтУни.

- През януари 2023 година SoftUni ще започва най-задълбочената професионална стратегия по QA инженерство в България. Какво ви предизвика да извършите тази стъпка?

Светлин Наков: В СофтУни от години образоваме програмисти в обилни мащаби и с помощта на това сполучливо запълваме пазарната дупка за junior developers. Недостигът за QA инженери обаче си остава осезателен, без значение от това, че дребните софтуерни академии, университетите и самоуките се пробват да попълнят част от потребностите на промишлеността. Затова стартираме тази цялостна стратегия за подготовка на QA експерти в компанията.

Преди по-малко от 2 години организирах сполучливо няколко курса за QA automation, в които се включиха над 300 участници. След довеждане докрай на образованията поканих сполучливо представилите се (около 250 курсисти) да аплайват за работа в софтуерни компании, от които имахме многочислени запитвания за junior QA експерти.

Оказа се, че едвам 2% от приключилите QA automation курса в СофтУни си търсеха работа. Назначихме на работа единствено 4-5 курсисти, а компаниите търсеха стотици. Всички останали към този момент имаха работа като QA. Толкова съществено се оказа търсенето. Фирмите взимаха на работа съвсем всеки, който се е докосвал до QA, даже да е супер новак. Тази пазарна обстановка ни стимулира да се замислим за цялостна QA стратегия в СофтУни, която стартира от нулата и приключва със започване на работа като junior QA.

Ангел Георгиев: За последните няколко години към 20 000 души минаха сполучливо през обучителните стратегии в СофтУни, станаха програмисти и започнаха работа в софтуерната промишленост. Изграденото доверие в областта на професионалните образования за софтуерни инженери и насъбраният опит ни дават съображение да считаме, че новата QA стратегия ще бъде също толкоз многохилядна и супер сполучлива.

QA специалността е по-лесна от специалността на софтуерния инженер и се научава по-бързо, а времето до започваме на първа QA работа е единствено 4-5 месеца. Затова считаме, че ползата към QA ще е доста висок, а промишлеността ще погълне бързо излизащите готови от СофтУни QA експерти, тъй като има мощен апетит за тях.

- За кого е подобаваща професионалната стратегия по QA инженерство на SoftUni?

Светлин Наков: Цялостната стратегия за образование на QA инженери е подобаваща за изцяло начинаещи или с базов QA опит, търсещи кариерен старт в IT промишлеността. Програмата е чудесно структурирана, тъй че след 4 месеца образование да дава специалността “Manual QA engineer ”. След това са нужни още 12 месеца образование, с цел да се надгради до специалността “Automation QA engineer ”.

QA обучителната стратегия на СофтУни също по този начин е супер подобаваща за хора, които сменят специалността си, с цел да влязат в ИТ бранша. Когато човек е към този момент на междинна възраст, има семейство и не може да си разреши да учи с години, с цел да влезе в ИТ сферата, специалността на QA инженера е чудесна опция да се преквалифицира за доста малко време без да напуща работа до момента в който учи. Затова и в СофтУни образованията са с комфортна еластичност във времето, с цел да са съобразени с темпото и опциите на работещи и учащи в обичаен университет или учебно заведение. В годините сме виждали по какъв начин от най-разнообразни специалности хора на разнообразни възрасти съумяват да научат основите на QA инженерството и да стартират QA работа: фризьори, музиканти, бармани, сервитьори, финансисти, икономисти, търговци, архитекти, адвокати, водачи, спортисти, хора на изкуството, даже медицински експерти и авиоинженери.

QA обучителната стратегия на СофтУни е подобаваща още за възпитаници и студенти, които търсят бърз път към преодоляването на модерна и перспективна софтуерна специалност, която да им даде бърз кариерен старт, още преди да са приключили образованието си. Често курсисти от обичайни университети идват в СофтУни, с цел да учат по-малко доктрина, да се концентрират върху практиката и да изградят най-търсените умения от софтуерния отрасъл.

- Можете ли да ни разкажете малко повече за образователния проект на QA програмата на SoftUni?

- Цялостната стратегия по QA Инженерство стартира с, който дава на всеки информация от първо лице за това какво съставлява светът на QA. Той е за всеки, който има съществена компютърна просветеност и най-важното – предпочитание да се развива в тази сфера. В края на курса приключваме с изпит, който не е наложителен, само че е първата стъпка към сполучлива кариера в света на QA.

Всеки, който сполучливо премине изпита, може да продължи образованието си в модул QA Fundamentals в границите на 4 месеца. След сполучливо прекосяване на този модул, студентите ни ще могат сполучливо да стартират първата си кариерна стъпка в ИТ промишлеността като експерти по ръчно тестване на програмен продукт.

Моят персонален съвет за най-мотивираните да се осъществят в сферата е да не стартират незабавно работа, а да продължат образованието си и да се концентрират оптимално в идващите 12 месеца. В рамките на тези 12 месеца в програмата ни предвиждаме 3 поредни модула, които покриват основите на програмирането, Front-End, Back-End технологии и автоматизираното тестване на всеки един стадий от създаването на програмен продукт.

След довеждане докрай на цялостната ни стратегия, всеки сполучлив студент би могъл да се осъществя като инженер по автоматизирано тестване на програмен продукт (QA Automation Engineer). Това е най-често търсената работна позиция и има голям капацитет за развиване.

- Какви са кариерните благоприятни условия след довеждане докрай на програмата?

Светлин Наков: В идеалния случай един QA студент стартира образованието си в СофтУни с безвъзмезден QA курс, след което учи основите на QA специалността и започва работа като manual QA инженер след към 4-5 месеца. След кариерният си старт, в типичния случай ученето продължава за преодоляване на уменията за автоматизирано софтуерно тестване (QA automation) и актуалните софтуерни технологии и процеси за разработка. Това надграждане на QA уменията продължава още една година, до момента в който студентът към този момент работи по QA специалността и получава заплата, само че учи редом в СофтУни за идващото професионално равнище - QA automation.

Ангел Георгиев: Повечето компании, които назначават manual QA инженери, имат предпочитание да ги обучат за automated QA инженери и това е естествена част от кариерният им път. Ще намерите такива послания и условия несъмнено в половината разгласи за junior QA. Цялостната стратегия на СофтУни за QA инженери целеустремено е разграничена на две елементи: manual QA (5 месеца) + automation QA (12 месеца), с цел да подхожда на естественото кариерно израстване в QA специалността.

Мениджър Нюз
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР