Барелеф с лика на Левски осветиха във вършечкото село Драганица,

...
Барелеф с лика на Левски осветиха във вършечкото село Драганица,
Коментари Харесай

Барелеф с лика на Васил Левски осветиха в Драганица /снимки/

Барелеф с лика на Левски осветиха във вършечкото село Драганица, научи BulNews. Освещаването на барелефа извърши Негово Високопреподобие архимандрит Антим – протосингел на Видинската митрополия.  Последва привет от кмета на община Вършец Иван Лазаров, който акцентира: 
" Няма по-важно за един народ от това да пази историческата си памет, да уважава традициите и да има самочувствие и горделивост. Особено значимо е да пазим имената, с помощта на които през днешния ден сме свободни, почтени и " равни с другите европейски нации ". Измежду всички светли имена на будители и революционери най-светло е мястото в сърцата ни за Апостола на свободата Васил Левски. "
Идеята за построяването на паметния знак е на Димитър Томов. Тя се реализира с поддръжката на Евгени Евгениев, Нейчо Иванов, Мишо Иванов, майка Палисия и Румен Иванов и кмета на Вършец Иван Лазаров.
Село Драганица е обвързвано с делото на Левски. По време на своята трета национална обиколка на страната на 30 август 1872 година Апостола организира заседание в селото в къщата на Дамян Спасов – Комитата. За това и за още обстоятелства за Левски и селото описа Румян Горков – историк и дълготраен шеф на гимназия " Д-р Иван Панов " в Берковица.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР