Банките в Германия имат средна възвръщаемост на собствения капитал от

...
Банките в Германия имат средна възвръщаемост на собствения капитал от
Коментари Харесай

Политиката на ЕЦБ подпомага големите банки в Германия

Банките в Германия имат междинна възвръщаемост на личния капитал от сред 6-7% по данни на Citibank. Поддържаната от 1970г. рентабилност обаче се трансформира в резултат от политиката на ЕЦБ.

Още по тематиката
Финансирането за семействата и депозитите в банковата система също не престават да нарастват

Високите лихви оказаха противоречив резултат върху приходите на банките

Двете банки ще реалокират част от активността си в немската финансова столица

Ръководството на банката ще упражнява по-сериозен надзор върху активите й за да се оправи с ниската волатилност, която краде от облагите на кредитора

Проучване на Европейския банков орган демонстрира, че дребните финансови институции ще са най-затруднени

Печалбите на огромните капиталовите банки в Германия нарастват с помощта на ниските лихви. Поддържането на негативен главен лихвен % от Европейската централна банка (ЕЦБ), целящо да подтиква икономическия напредък в еврозоната посредством увеличение на паричното предложение, понижава маржовете на облага на по-малките търговски банки, като по този метод подкрепя най-големите кредитори в Европейски Съюз. В битката си с рекордно ниската рентабилност във финансовия бранш немските водачи в кредитирането имат непредвиден съдружник в лицето на негативните лихви на ЕЦБ, които от известно време са причина слабото показване на банките, оповестява Financial Times.

Скритите резултати на лихвения %

Парадоксалният резултат на негативните лихви ще се прояви в най-голяма степен в Германия. Причината е, че бизнесът на огромните капиталови банки в страната съществено зависи от конкурентните по-малки търговски банки, които са виновни за близо 70% от пазара. Привлекателните лихви по депозитите и по-ниските оперативни разноски на комерсиалните банки дълго време изяждаха част от облагите на огромните кредитори. Тази наклонност обаче се трансформира с помощта на негативните лихви на ЕЦБ. Политиката на европейския регулатор води до понижаване на лихвите по заемите и надлежно облагите на комерсиалните банки, формиращи се най-вече от разликата сред лихвите по заеми и тези по депозити. В резултат на това огромна част от комерсиалните банки в Германия изпадат в усложнения и са принудени да свият бизнеса си или да понижат разноските си посредством затварянето на банкови клонове или съкращения.

Източниците на доходи за огромните капиталови банки, въпреки това, са доста по-разнообразни и включват облаги както от лихви, по този начин и от търговия с финансови принадлежности, финансови интервенции и вложения, изяснява проф. Мартин Хелмих, учител във Frankfurt School of Finance. Също по този начин вследствие на ниските лихви по депозитите, които комерсиалните банки не могат да си разрешат да усилят, доста хора избират да не съхраняват парите си в банка, а да ги влагат във финансови принадлежности като акции, облигации и държавни скъпи бумаги (ДЦК), което в допълнение генерира доходи за капиталовите банки.

Какво считат банките

Благодарение на това доверието в огромните немски кредитори като Deutschebank и Commerzbank нараства, изяснява Николас Херман, финансов анализатор в Citibank. " Ниските лихви основават напрежение за конкуренцията, което е удобно за бизнес тактиката ни, тъй като води до промяна на цените и закриване на клонове ", счита Майкъл Мандел от отдел " Финансиране на дребния и междинен бизнес " в Commerzbank. " Добавили сме чисто над 350 хиляди нови клиенти на банката от началото на годината до края на май ", прибавя той.

Не всички обаче споделят оптимизма на Мандел. Според Александър Илген, основен финансов шеф на " Финансиране на дребния и междинен бизнес " в Deutschebank, измененията в изискванията, при които банките оферират услугите си и в лихвите по депозитите, няма да окажат съществено въздействие върху държанието на потребителите, най-малко в кратковременен проект. В Deutschebank не се следи смяна в настроенията на потребителите, изяснява финансистът. Въпреки че комерсиалното поделение на банката Postbank усили цените на услугите си през предходната година, това не е довело да " всеобща загуба на клиенти от страна на банката ", илюстрира теорията си Илген. Според банкера значително това се дължи на избрана ценова разтегливост измежду потребителите, която им пречи незабавно да потърсят различен снабдител на финансови услуги.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР