Българското здравеопазване е недофинансирано. Във всички случаи ще се наложи

...
Българското здравеопазване е недофинансирано. Във всички случаи ще се наложи
Коментари Харесай

Таня Андреева: Новият здравен модел трябва да намали административната тежест

Българското опазване на здравето е недофинансирано. Във всички случаи ще се наложи да се вложат нови пари в системата на опазването на здравето. Прави чест на министъра, че е решил отнякъде да стартира. Това сподели зам.-шефът на Български лекарски съюз доктор Николай Брънзов в ефира на БТВ.

„ И в двата модела има дефекти. Това не е ресторант с готово меню, става въпрос за съществени и съществени неща. Надявам се проблемите да бъдат решени “, добави доктор Брънзов.

„ С новия здравен модел, който изготвят от здравното министерство, би трябвало да се понижи и административната тежест, тъй като поради подготовката на документи, диалози с пациенти за цени и тн., лекарите не могат да си правят работата “, сподели някогашният здравен министър Таня Андреева.

„ В момента всеки един от нас се обезпечава към НЗОК. От друга страна съществуват фондове за непринудено здравно обезпечаване. Всеки един от нас има една наложителна застраховка от 8%, която дели с шеф, и една по избор. Предлагат ни тази здравна застраховка да продължи да съществува и всеки самичък да избере в равни условия. Тристълбовият модел пък предвижа опазване на 8% вноска към НЗОК, наложителна застраховка към един трети фонд и една трета по избор, изясни Андреева.

„ От пациентските организации сме удовлетворени от новите оферти на Министерство на здравеопазването. „ Ще се вземат преимуществата от единия модел и и преимуществата от другия модел “, съобщи Пенка Георгиева, ръководител на пациентската организация "Заедно с теб ".

„ Здравният модел се планува да стартира едвам през 2019 година Сега плащаме доста повече, в сравнение с ще плащаме след смяната на модел. Това допуска по-добър надзор “, сподели ръководителят на пациентска организация "Заедно с теб " Пенка Георгиева. Тя посочи, че в този момент лекарският труд е подценен.

Брънзов разяснява, че при новия модел ще има 8 играча на масата. „ Не мога да си показва тази административна тежест, която в този момент ни смазва, да се умножи по 8. Не може да се постанова надзор от хора, които не схващат повече от мен “.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР