Българското висше образование влиза в седемгодишен положителен демографски период, сочат

...
Българското висше образование влиза в седемгодишен положителен демографски период, сочат
Коментари Харесай

Българското висше образование влиза в седемгодишен положителен демографски период

Българското висше обучение влиза в седемгодишен позитивен демографски интервал, сочат данните от Национална карта на висшето обучение в България, заяви Георги Стойчев, началник на техническия екип, изготвил плана за картата.

Той уточни, че през идващите седем години ще навършат пълноправие родените от 2003 до 2009 година, а това е интервал, в който статистиката за новородените е бележела растеж. Това значи, че университетите в България ще получат " демографски бонус " в този интервал. Тенденцията на спад, следена през последното десетилетие през идващите пет години ще се обърне и броят на студентите ще се резервира или, съгласно упованията - ще се увеличи, предвижда Стойчев, пред Българска телеграфна агенция.

През последните пет години броят на българските студентите е намалял с към 16 %, само че за последното десетилетие делът на задграничните студенти в България се е удвоил и сега е към осем %, уточни Стойчев.

Данните бяха показани на среща с ректори на университети от Северна България, чийто хазаин беше Великотърновският университет.

Според Лили Вълчева, ръководител на браншовия профсъюз " Висше обучение и просвета " при Конфедерацията на самостоятелните синдикати в България, изрично не трябва да бъдат разкривани нови висши учебни заведения, преди системата на висшето обучение да бъде подредена, само че в същото време картата би трябвало да бъде обновена годишно, с цел да могат да бъдат планувани процесите във висшето обучение.

В четири групи са обособени професионалните посоки, съгласно сходството на търсенето и предлагането. Най-висока е степента на сходство в областта на опазването на здравето, компютърните науки и архитектурата.
 МОН разисква плана за развиване на висшето обучение МОН разисква плана за развиване на висшето обучение
Публично разискване на плана за Национална карта за висшето обучение. Документът прави оценка профилната и териториалната конструкция на в...

Във втората група работодателите търсят експерти, само че няма интерес от кандидатстудентите, такава е математиката, където една трета от държавната поръчка стои незаета.

Третата група е за специалностите с високо търсене от страна на кандидатстудентите, само че с ниска реализация след завършването - характерен образец е театралното и танцово изкуство и логиката на психиката.

Четвъртата група е ориентирана към специалности, където предлагането доста надвишава търсенето и образецът е стопанската система - най- всеобщото професионално направление, уточни Стойчев.

Според него картата установи тези несъответствия, те би трябвало да бъдат разисквани с работодателите и да залегнат в планирането в областта на висшето обучение отсега нататък. На срещата са били разисквани и индикаторите за установяване на висшите учебни заведения като проучвателен.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР