Българското образование отдавна е в агония. Особено тревожно е тенденциозното

...
Българското образование отдавна е в агония. Особено тревожно е тенденциозното
Коментари Харесай

СБП: Българското образование е в агония. Прочистват се знакови творби на най-светлите ни умове

" Българското обучение от дълго време е в мъка. Особено обезпокоително е тенденциозното пречистване или, казано на актуален политически диалект – „ изчегъртване “ от учебните стратегии по литература на знакови произведения, основани от най-великите наши майстори на словото, от най-светлите мозъци на Отечеството ни ".

Това се споделя в Декларация на Съюза на българските писатели във връзка със абсурда, подбуден от предлагането на " Свободна Европа " от образователните стратегии да отпадне Вазовото стихотворение  " Аз съм българче ", тъй като пречи на интеграцията на децата на мигрантите у нас.

 

Ето цялостен текст

 

ДЕКЛАРАЦИЯ НА СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Преди броени дни общественото пространство озвучи една скандална вест – българският клон на американската медия „ Свободна Европа “ в собствен разбор за ограниченията, които следва да се подхващат, с цел да се интегрират имигрантите в България, предлага с изключение на законодателни промени и смяна в просветителната ни система.

 

А съответно – да се извади от учебната стратегия, по думите им „ скроена само по мярата на етническите българи “, едно от най-прочутите Иван-Вазови стихотворения.

 

По-точно ще е да се каже, че въпросната медия или цифрова платформа размаха пръст на институции и хора, които „ любят, тачат и милеят “ тази забележителна класическа творба, и напряко подреди тя да бъде отстранена от читанките.

 

Аргументите са смехотворни, в случай че не бяха толкоз стряскащи – че стихотворение като „ Аз съм българче “ пречело на интеграцията, оскърбявало възприятията на дребните имигранти и било в прорез с „ общоевропейските полезности “.


Диалогът с сходни ревностни „ демократи “ е жертван. По простата причина, че гражданският им възторг се гради върху Оруеловата формула от романа му „ 1984 “: „ Войната е мир. Свободата е иго. Невежеството е мощ. “

 

Ако продължим логиката на световноизвестния английски публицист и я отнесем към новопокръстените алтруисти-правозащитници от „ Свободна Европа “, се постанова да прибавим: „ Демокрацията е тоталитаризъм “. Дори фелдфебелщина. И таман по този начин, по фелдфебелски, звучат техните разсъждения и упътвания. Но те са не просто нелепи, а кощунствени. И за следващ път показват опит за разделяне на българското общество. За замяна на една национална ценностна система със съмнителни „ всемирен “ постулати.


Българското обучение от дълго време е в мъка. Особено обезпокоително е тенденциозното пречистване или, казано на актуален политически диалект – „ изчегъртване “ от учебните стратегии по литература на знакови произведения, основани от най-великите наши майстори на словото, от най-светлите мозъци на Отечеството ни.


Съюзът на българските писатели уверено стачкува против тази поредна акция, целяща да „ смени чипа “ на новите генерации българи, да показа родолюбието за анахронизъм под благовиден или недотам благовиден предтекст.


Нека напомним, че креативната организация, основана преди 110 години, с почетен ръководител Иван Вазов, на която сме наследници, в лицето на най-достойните си представители е имала смелостта да отбрани българските евреи от „ Закона за отбрана на страната “, да ги избави от депортиране и физическо заличаване по време на Втората международна война. Българският публицист в никакъв случай не е бил ксенофоб. Но и в никакъв случай няма да бъде безродник.


Призоваваме формалните институции на Република България и на първо място – Министерството на образованието, да се опълчват на това, както и на всички сходни похищения върху нашата литература, история и национално достолепие.

РЪКОВОДСТВО НА
СЪЮЗА НА БЪЛГАРСКИТЕ ПИСАТЕЛИ

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР