Българско дружество на френска одитна компания, която се оказа неизвестна

...
Българско дружество на френска одитна компания, която се оказа неизвестна
Коментари Харесай

Тайно и под напрежение: Французи оценяха оборудването на АЕЦ „Белене“, сглобката го продава

Българско сдружение на френска одитна компания, която се оказа незнайна за българските нуклеарни специалисти, е направила скоростно оценката на доставеното съоръжение за АЕЦ „ Белене “, за чиято продажба в Украйна държавното управление ни договаря. Вече е подготвен конфиденциален отчет, който ще бъде показан на българските депутати за взимане на последващи решения. В началото на юли те дадоха на министъра на енергетиката 60 дни за осъществяване на договаряния с Киев за сходна договорка.

Първите диалози за нея станаха незабавно измежду визитата на украинския президент Володимир Зеленски в София на 6 юли, въпреки решението на Народното събрание да влезе в действие на 11 юли след публикуването му в Държавен вестник.

В края на юли от енергийното министерство и НЕК споделиха, че ще се извърши оценка на оборудването „ от самостоятелен лицензиран оценител, който ще бъде определен в сходство с българското законодателство “. Подробности за процедурата, обсега на поръчката, цената ѝ и периоди за осъществяването не бяха дадени.

Миналия вторник министър председателят Николай Денков, след среща със Зеленски в Атина, разгласи, че сега се изготвя оценката. Цяла седмица да се разбере кой прави този значим за цената от възможната договорка одит срещаха съпротивата на „ Българския енергиен холдинг “ (БЕХ), който се оказа, че я е упълномощил, тъй като може да избегне наложителната социална поръчка.

Все отново най-после от БЕХ оповестиха, че оценката е осъществена от „ Мазарс Консълтинг “ ЕООД. Нейни шефове са двама гърци, а тя е дъщерно сдружение на „ Мазарс “ ООД, на собствен ред владеене 90 % на френската одиторска и консултантска компания „ Мазарс “ и 10 на 100 на гърка Атанасиос Петропулос, който е и шеф на „ Мазарс Консълтинг “.

Всичко е загадка

Как и по какви критерии е определено сдружението, какъв брой му е платено и какъв е резултатът от оценката, от „ Българския енергиен холдинг “ обявиха, че е комерсиална загадка и никакви причини, че не може толкоз значим въпрос от публично значение да е поверителен, не трансформираха мнението на възложителя.

По информация в процедурата, която е била единствено за особено поканени компании, са взели участие също по този начин „ ПрайсУотърхаусКупърс “ и „ Ърнст и Янг “ като и двете са имали за подизпълнители консултанти с на практика опит в нуклеарната сфера.

Последната е била привлякла като механически сътрудник българското сдружение „ Джи Си Ар “ на ръководителя на Българския атомен конгрес Богомил Манчев, чиято предходна компания „ Риск Инженеринг “ бе съветник и подизпълнител на съветската „ Атомстройекспорт “, произвела оборудването за АЕЦ „ Белене “. Възможно е да е имало и други поканени да дадат предложения. Предпочетена обаче е тази на „ Мазарс “.

Кой е изпълнителят!?

Редица нуклеарни специалисти споделиха, че не познават работата на „ Мазарс “. БЕХ отбрани избора си с аргумента, че това е световна организация за професионални услуги. Опитът в нуклеарната енергетика очевидно е бил без значение.

Според данните от формалния уебсайт на компанията шапка тя предлага финансови съвещания в световен мащаб и има наличие в редица страни в Северна и Южна Америка, в Африка и Близкия Изток, в Азия, както и в съвсем всяка страна в Европейски Съюз. Българската „ Мазарс “ ООД работи от 2017 година, а година по-късно е основано и сдружението „ Мазарс Консълтинг “ ЕООД, с което е подписан договорът на „ Българския енергиен холдинг “ за оценката на оборудването за АЕЦ „ Белене “.

Френската „ Мазарс “ предлага на своите клиенти одиторски, финансови, счетоводни, данъчни и правни услуги в областите на превоза и логистиката, авиацията, телекомуникации, медии, недвижими парцели, фармацевтика, агробизнес и доста други, измежду които и енергетика. В енергетиката обаче са посочени нефт, газ, възобновими енергийни източници, инфраструктура, само че не и нуклеарни технологии.

Сред десетките действия на българското му сдружение, взело поръчката за АЕЦ „ Белене “, е записано и, че се занимава с консултантски услуги в енергетиката. В Търговския указател има оповестени единствено два финансови доклада – за 2019 и 2020 година, като в последната приходите са 185 хиляди лева, само че не е посочено от какъв тип услуги.

„ Мазарс Консълтинг “ също по този начин изготвя финансови разбори, актюерски сметки, всевъзможен тип оценки и допускания, издаване и продажба на книги. Подготвя и разбори по отношение на положителната организация на бизнеса, пазарни изследвания, такива за финансово и организационно реструктуриране на бизнеси както и въвеждане на нови техники на мениджмънт. Занимава се също по този начин с съвещания за аусорсинг, оценка на придобивания, продажби, закупувания или сливания; консултантски услуги при вложения и още голям брой други действия.

И други незнайни

И до момента в който въпреки всичко обществеността ще би трябвало да научи избраната от този одит последна цена на беленските реактори, която ще е репер за воденето на договарянията с украинците, не е несъмнено дали държавното управление или БЕХ ще кажат каква е методиката, по която е осъществена оценката.

Според специалисти за толкоз малко време е допустимо – и то под въпрос, да се извърши само инспекция по документи и сверяване на фактурите на полученото съоръжение и наличното на площадката на АЕЦ „ Белене “, само че това не е сериозен метод. „ Това можеше и НЕК да направи “, разясняват те. Някои от тях се притесняват от подценяване на оборудването. „ Националната електрическа компания “ към този момент продаде на руснаците оборудването от предходния план за градеж на втора атомна централа, създадено от чешката „ Шкода “, на по-ниска стойност от избраната. Нищо не пречи в този момент да се случи същото.

Друг аспект от оценката е дали тя е вкупом или са остойностявани всеки от другите съставни елементи от оборудването. Вероятно са оценени поотделно, защото от Министерството на енергетиката преди време бяха споделили, че се чака и разбор от АЕЦ „ Козлодуй “ дали на настоящата нуклеарна централа ще ѝ би трябвало част от оборудването. Този разбор още не е подготвен, а единият от парогенераторите на VІ реактор на АЕЦ „ Козлодуй “ редовно протича и от предишния октомври три пъти бе спиран за премахване на течове.

Все още не е ясно и дали Украйна счита да купи цялото съоръжение вкупом или има интерес единствено към обособени съставни елементи. Въпреки че преди десетина дни Зеленски удостовери интереса на Киев към оборудването, до момента не е влизано в елементи по желанията на украинската страна.

От енергийното министерство пък чакат от Народното събрание да им даде повече от сегашните изтичащи 60 дни за диалози с Украйна.

Инфо: narod.bg

 

Тагове: Атомстройекспорт „ Мазарс “ ООД „ Мазарс Консълтинг “ ЕООД „ Българския енергиен холдинг АЕЦ „ Белене “ ПрайсУотърхаусКупърс Володимир Зеленски реактори Сглобката АЕЦ Белене АЕЦ „ Козлодуй “ Украйна
Източник: kliuki.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР