Българският стартъп за разработка на софтуер за дигитални близнаци Sappience

...
Българският стартъп за разработка на софтуер за дигитални близнаци Sappience
Коментари Харесай

Бъларският стартъп Sappience набра 200 хил. евро финансиране

Българският стартъп за разработка на програмен продукт за цифрови близнаци Sappience набра инвестиция от 200 хиляди евро. От тях 150 хиляди евро идват от Innovation Capital, един от фонд-мениджърите към Фонда на фондовете, а останалата част от сумата идва от бизнес ангел. Срещу инвестицията си Innovation Capital получава 15% от собствеността на компанията.

Sappience работи с клиенти от промишлености с физически активи и създава програмен продукт за цифрови близнаци, който разрешава прогнозиране на активността, представянето и разноските към даден актив, въз основа на сегашни и исторически данни. Тя разчита на така наречен " лоу коуд " методология - програмен продукт, който се прави доста по-бързо и върху който могат да се прибавят функционалност и от хора, които не са програмисти. Така да вземем за пример, съгласно съоснователя Ангел Георгиев, сега в компанията работят осем души, " които са еквивалента на 18 или 20 в обичайната компания ", точно поради методологията. Една от задачите на инвестицията е екипът да се удвои в границите на година.

Sappience не създава самите цифрови близнаци, които най-често са 3D модели на действителни обекти. Нишовата промишленост се зароди през последните няколко години, за фирмите да възнамеряват по-добре потреблението на физическите си активи, както и да предвиждат във основата на данни къде и по кое време могат да зародят проблеми. В тази сфера има и други български компании,.

" 3D визуализацията единствено по себе си не носи най-голямата стойност. Целта е освен да можеш да го визуализираш, само че и да може да се основат приложения за бизнеса, които се базират на исторически и сегашни данни по отношение на близнака. От там те вършат прогнози за тях и обвързваните с тях процеси ", споделя Георгиев пред " Капитал "
По-съществено уголемение
Sappience е учредена през 2019 година, като в началото има няколко посоки на работа, измежду които и настоящия артикул за ръководство на цифрови близнаци. През 2020 година създателите Ангел Георгиев и Атанас Янакиев вземат решение да се концентрират единствено върху него като артикул. За 2020 година сдружението " Саппиенс " регистрира 124 хиляди лева доходи, само че Георгиев отбелязва, че докладът не е индикативен.

" През 2020 година имахме доходи, едвам се самоиздържаме. През тази година към този момент имаме по-сериозен растеж, три или четири пъти повече доходи по отношение на миналата, на облага. Идеята на инвестиция е не да растем с дребна облага, а да създадем по-съществена агресия ", споделя още Георгиев, който е и изпълнителен шеф на компанията.

Друга цел на инвестицията е превръщане на метода, по който компанията се свързва с клиенти. Според Георгиев сега Sappience работи най-вече с клиенти, които са разкрили компанията, а не противоположното. Те идват от разнородни сфери - телекоми, произвеждане, превоз и логистика. Един от клиентите на Sappience да вземем за пример е. Георгиев показва, че всички клиенти на Sappience са интернационалните компании.

От позиция на вложителя, стартъпът има капацитет за бърз напредък. " Продуктът на Sappience не е елементарен за схващане, в случай че не си в промишленост с доста физически активи. Той разрешава бърза цифровизация и икономисване на време и пари за бизнеси с огромни инвентари и с физически активи. Компанията към този момент има интернационалните клиенти и имаме вяра, че нашата инвестиция ще им помогне да порастват доста по-бързо ", разяснява Ангел Ангелов, ръководещ сътрудник в Innovation Capital.

Българският стартъп за разработка на програмен продукт за цифрови близнаци Sappience набра инвестиция от 200 хиляди евро. От тях 150 хиляди евро идват от Innovation Capital, един от фонд-мениджърите към Фонда на фондовете, а останалата част от сумата идва от бизнес ангел. Срещу инвестицията си Innovation Capital получава 15% от собствеността на компанията.Sappience работи с клиенти от промишлености с физически активи и създава програмен продукт за цифрови близнаци, който разрешава прогнозиране на активността, представянето и разноските към даден актив, въз основа на сегашни и исторически данни. Тя разчита на така наречен " лоу коуд " методология - програмен продукт, който се прави доста по-бързо и върху който могат да се прибавят функционалност и от хора, които не са програмисти. Така да вземем за пример, съгласно съоснователя Ангел Георгиев, сега в компанията работят осем души, " които са еквивалента на 18 или 20 в обичайната компания ", точно поради методологията. Една от задачите на инвестицията е екипът да се удвои в границите на година.
Благодарим ви, че четете Капитал!
Вие употребявате конфиденциален режим на интернет браузъра си. За да прочетете публикацията, би трябвало да влезете в профила си.

Всеки консуматор може да чете до 5 публикации месечно без да има абонамент за Капитал.
Етикети Персонализация
Ако обявата Ви е харесала, можете да последвате тематиката или създателя. Статиите можете да откриете в секцията
Автор Йоан Запрянов
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР