Българският премиер Николай Денков и укранският президент Володимир Зеленски разговарят

...
Българският премиер Николай Денков и укранският президент Володимир Зеленски разговарят
Коментари Харесай

Зеленски благодари на България за политическата ѝ подкрепа

Българският министър председател Николай Денков и укранският президент Володимир Зеленски беседват в Националния исторически музей в София, 6 юли 2023 година Снимка: БТА/Христо Касабов

Украинският президент Володимир Зеленски благодари на България за оказаната политическа поддръжка за европейските желания на Украйна в проведения сред двамата видеоконферентен диалог, съобщи кабинетът на украинския държавен глава. В диалога са били разисквани въпроси по сигурността във водите на Черно море, като се е обсъждало " грубото нарушаване от страна на Русия " на свободата на мореплаване, както и развиването по договореностите, реализирани при формалното посещаване на Зеленски в България през юли тази година.

" Символично е, че водим този диалог в Международния ден на Черно море. За жал, съветската експанзия трансформира Черноморския район във военна зона и опасност за свободата на корабоплаването. Ние, с общи старания, би трябвало да намерим способи да осигурим сигурността на района, който е значим за Европа и за света ", съобщи Зеленски по време на диалога, се споделя в известие, поместено на уеб страницата на украинското президентство.

Украинският президент изрази готовността на Украйна да се включи в плана за разминиране на водите на Черно море в подтекста на отварянето на зърнен кулоар около крайбрежията на трите страни. Вече бе декларирана сходна взаимна самодейност от страна на България, Турция и Румъния за почистването на морския басейн от мини като непълен принос към сигурността на Черно море. Специално внимание в диалога е било обърнато на двустранното съдействие сред Украйна и България.

" Оценявам високо ускоряването на украинско-българското съдействие. Вече се вижда по какъв начин нашето единение, твърдата позиция на страните от Черноморския район работят против съветската експанзия. Освен това ние сме признателни за политическата поддръжка на България за европейските желания на Украйна, както и за дейния принос към алеите на солидарността и украинската формула на мира ", добави президентът на Украйна. 

Зеленски изрече признателност към Денков и за скорошните решения на българското държавно управление да подкрепи за повишението на боеспособностите на Украйна, като посочи първостепенната значимост от укрепването на противовъздушната защита на Украйна на прага на зимата.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР