Българският премиер Бойко Борисов заяви във видеоконференцията на срещата на

...
Българският премиер Бойко Борисов заяви във видеоконференцията на срещата на
Коментари Харесай

Отзиви след поредната среща за Западните Балкани - с акцент и за македонския език

Българският министър председател Бойко Борисов съобщи във видеоконференцията на срещата на върха на водачите на Европейския съюз и Западните Балкани, че е удовлетворен, че процесът на присъединение на Западните Балкани се движи в вярната посока и поддържа апел на сръбския президент Александър Вучич за взаимност. Той акцентира, че Европейски Съюз би трябвало да направи всичко допустимо да не остави района на Западните Балкани да страда от икономическите последствия от пандемията.
Интересен аспект във връзка с Борисов обаче изкара македонската телевизия " Алфа ТВ ". Според нея, България е получила поддръжка от Европейски Съюз в разногласието за историята със Северна Македония и има декларация, че Брюксел няма да разреши Скопие да продължи напред, до момента в който не бъдат решени несъгласията с историята. " Алфа ТВ " твърди, че в случай че Скопие не се откаже от претенцията за " македонски език и македонско малцинство ", няма да види Европейски Съюз.
Президентът на Република Сърбия Александър Вучич прикани за унищожаване на комерсиалните бариери и защитни ограничения и квоти с акцент върху износа на стомана от Европейски Съюз за задачите Западни Балкани, като подчертава върху европейската вероятност на Сърбия и солидарността на ЕНП. Той прикани членовете на ЕНП да проявят по-голяма взаимност, оповестява МИА, съобщи БГНЕС.
Гръцкият министър председател Кириакос Мицотакис приветства европейската вероятност на Западните Балкани. " Солидарността е израз на ясна и измерима поддръжка в моментите, когато нашите съдружници се нуждаят от това най-вече. Понякога тази помощ идва първо от мястото, откъдето минимум очаквате. Така когато Гърция помоли за помощ по време на мигрантската рецесия, Сърбия, водена от моя другар Вучич, беше първата страна, която предложи помощ и това беше жест на взаимност, който беше високо оценен в Гърция ", сподели Микотакис.
Лидерът на Европейската национална партия Доналд Туск съобщи, че схваща гнева на някои членове поради неналичието на взаимност на Европейски Съюз по време на пандемията СOVID-19, само че също по този начин означи множеството дезинформация, целяща разделяне. " Това може да бъде преодоляно единствено в случай че работим дружно, изключително в Западните Балкани ", сподели Туск.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен благодари за помощта и присъединяване на страните от Западните Балкани по време на пандемията, а хърватският министър председател Андрей Пленкович, който ръководи днешната среща на върха, приветства напъните на Сърбия и Черна гора в договарянията за процеса на присъединение и отваряне на глави, надявайки се, че всички ще реализиран прогрес в европейската интеграция.
Пандемията от COVID-19 не анулира деликатно планувания проект за района на Западните Балкан, включващ модифицираната методология за разширение и решението за започване на договаряния за участие с Албания и Северна Македония, сподели еврокомисарят по разширението Оливер Вархели. Той уточни, че откакто компликациите са преодолени през първите няколко дни, съгласно неговите думи, Европейска комисия е подхванала съответни стъпки през втората половина на март, с цел да обезпечи поддръжка на всички сътрудници в района - Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Черна гора, Северна Македония и Сърбия. Мерките са обезпечили незабавна помощ и икономическо възобновяване. Финансовата помощ до момента е достигнала с 3.3 милиарда евро безплатни средства и заеми.
" Призовахме държавните управления да станат част от контракта на Европейски Съюз за закупуване на здравно съоръжение, освобождавайки района от утвърждение за експорт, а Зеленият кулоар, който улеснява превозването на артикули, беше уголемен до и в границите на района . Регионът е обвързван със здравните управляващи на Европейски Съюз и страните, които се договарят, ще могат да се възползват от фонда за взаимност на Европейски Съюз. Европейски Съюз също по този начин прави оценка поддръжката, която получи от сътрудници от Западните Балкани, като медицински служащи и съоръжение ", добави Вархели.
Еврокомисарят увери още, че Европейски Съюз ще поддържа района във възобновяване на стопанската система, което в това време ще приближи сътрудниците до Европейски Съюз. Икономическият и капиталовият проект, който се чака през втората половина на годината, ще придобие още по-голямо значение. Целта му е да се насърчи дълготрайното възобновяване, модернизирането на стопанските системи, стимулирането на растежа и поддръжката на промените, нужни по пътя на участието в Европейски Съюз, с цел да се „ запълни пропастта в развиването и да се приближат изгодите по-бързо за хората “.
Планът ще се концентрира върху свързаността, по-конкретно върху превоза и енергетиката, както и върху стопанската система в услуга на хората и посредством цифрова и „ зелена “ промяна. През идващите седмици и месеци районът ще може да бъде в допълнение ентусиазъм за проекта, като предложи съответни проекти и хрумвания и посредством тясно съдействие. Регионалното съдействие и добросъседските връзки ще бъдат от решаващо значение за икономическото възобновяване. Фокусът върху върховенството на закона, функциониращите демократични институции и обществената администрация би трябвало да продължат.
Президентът на Кипър Никос Анастасиадис съобщи, че бъдещето на Западните Балкани е в Европейски Съюз, за което се съгласиха и другите участници в днешната среща на върха. Той акцентира и нуждата от по-голяма взаимност сред членовете на Европейската национална партия.
След среща на управлението, Европейската национална партия (ЕНП) удостовери поддръжката си за разширение и надеждно участие на Западните Балкани, оповестява МИА.
" ЕНП изпраща мощен сигнал за поддръжка към страните от Западните Балкани. Благодарение на напъните и решителността на хърватския министър председател Андрей Пленкович, Европейски Съюз остава правилен на думите си и се ангажира с бъдещето на района ", се споделя в Twitter.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР