Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев

...
Българският премиер Бойко Борисов и македонският му колега Зоран Заев
Коментари Харесай

България и Македония подписаха с историческия Договор за добросъседство

Българският министър председател Бойко Борисов и македонският му сътрудник Зоран Заев подписаха през днешния ден в Скопие Договора за другарство, съдействие и добросъседство. Това става факт след 18 години договаряния.

Договорът провокира доста полярни реакции.

По създание той е много стандартизиран документ, какъвто подписват множеството прилежащи страни по света, само че в него категорично е записано, че двете страни одобряват съглашението, изхождайки от общата история на страните и народите ни.

Освен това Македония на процедура се отхвърля от претенциите си за македонско малцинство на наша територия. Те са свързани най-много с резултатите от преброяването през 1946 година

По разпореждане на тогавашните български комунистически управляващи, голяма част от популацията в днешна югозападна България е записано с народност „ македонец/македонка”.

Въпреки документите и показанията на очевидци за насилствената замяна на националността на българското население, управляващите в Скопие дълги години използваха документите от българските архиви, с цел да пазят своята рекламация.

За сметка на това обаче, през днешния ден министър председателят Борисов постави подписа си и под второ копие на документа:

Т.е. – на формалния език съгласно Конституцията на Македония.

Според подписания през днешния ден контракт през идващите три месеца страните ни би трябвало да основат две комисии. Първата ще бъде фокусирана върху историята и наличието на учебниците.

Втората, формирана от министри и публични лица, ще следи за спазването на контракта и подобряването на връзките в бъдеще.

Вижте още във видеото:

-->
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР