Българският паспорт е на 10-то място в списъка на Най-мощните

...
Българският паспорт е на 10-то място в списъка на Най-мощните
Коментари Харесай

Българският паспорт на 10 място в списъка на „Най-мощните документи за пътуване“ в света

Българският паспорт е на 10-то място в листата на „ Най-мощните документи за пътешестване “ в света. С българския паспорт може да се пътува в 136 страни, от които безвизово до 97, съгласно Глобалния показател на най-мощните паспорти на „ Arton Capital “ за 2021 година, направен въз основа на това в какъв брой страни е допустимо да се пътува без виза.

Според тази подредба, която обгръща 193 страни и 6 територии и се отнася за първото тримесечие на 2021 година,на първо място е паспортът на Обединените арабски емирства, който разрешава да се пътува свободно до 152 страни, от които 98 са безвизови, в 54 страни с визи и в 46 страни с авансово издаване на виза.

Втори в листата е паспортът на Нова Зеландия с опция за гратис пътешестване в 146 страни, от които безвизови са 98 страни. Трето място си поделят Германия, Финландия, Австрия, Люксембург, Испания, Италия, Швейцария, Австралия и Южна Корея, чиито жители могат да пътуват до 144 страни.

Швеция, Нидерландия, Дания, Белгия, Португалия и Ирландия, които имат опция да пътуват до 143 страни, поделят четвъртото място в световния лист, а петото място си поделят Франция, Малта, Чехия, Гърция, Полша, Унгария, Англия, Канада и Съединени американски щати, чиито паспорти могат да се употребяват за пътешестване до 142 страни.

районен съд Македония дели 31-во място с Тринидад и Тобаго със свободно пътешестване до 108 страни по света, от които 66 без виза. От страните в района Гърция е класирана най-добре - на пето място (влизане в 142 държави/104 без виза), преди Словения на шесто място (влизане в 141 държави/безвизов режим със 103 държави). Следва Хърватия на девето място с влизане в 137 страни и безвизов режим с 99 страни, на десето място с влизане в 136 страни са Румъния (безвизов режим с 99 държави) и България (безвизов режим с 97 държави), а Сърбия е 29-та с влизане в 111 страни и безвизов режим със 71 страни.

Черна гора е 37-ма (с влизане в 102 страни, безвизов режим с 62 държави), Босна и Херцеговина е 38-ма с влизане в 101 страни и безвизов режим с 62 страни, Албания е 39-та с влизане в 100 държави/безвизов режим с 60 страни, и Косово - 81-ва с влизане в 48 държави/безвизов режим с 14 страни.
 Проверка на Дъждовни води: Колко чужденци са получили златни паспорти в България? Проверка на Дъждовни води: Колко чужденци са получили " златни паспорти " в България?
От 2014 година до момента Българската организация за вложения (БАИ) е удостоверила инвестиции на общо 981 лица от страни отвън Европейски Съюз, въз основа на к...

Последен в листата, като 93-ти, е афганистанският паспорт, който разрешава безвизово пътешестване единствено до 4 страни, а афганистанците се нуждаят от визи за влизане в 166 страни.

Класацията се основава на свободата на придвижване и безвизовото пътешестване на притежателите на паспорти. Силата на паспорта съставлява освен самоличността на жителя, само че е и значим фактор, който въздейства върху достъпа му до световните благоприятни условия, леснотата на напредване и качеството на живот. Класацията беше изменена, откакто безвизовите условия станаха невалидни след експлоадирането на пандемията от Covid-19. За да се предотврати пандемията, доста страни вкараха ограничавания за пътешестване в страни, където ежедневните случаи на Covid-19 са високи.

Според „ Arton Capital Report “, Европа продължава да бъде отпред на най-мощните паспорти в света, макар че в класацията има забавна смяна.

„ Глобалната оценка за отвореност е основна мярка за това дали държавните управления са подготвени да отворят още веднъж границите и със единствено 1,7% нарастване за четири месеца наподобява, че увереността за връщане на отворените граници към момента не е реализирана. Ще ползва ли светът и по-нататък протоколи за сигурност и ще направи ли пътуването по-отговорно, или пътуването ще би трябвало да бъде изцяло променено посредством въвеждане на имунизационни паспорти и биометрични сканирания? Едно е несъмнено, до момента в който светът е в застой, световната подвижност претърпява фундаментална промяна “, се споделя в отчета.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР