Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК се споразумяха за по-високи

...
Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК се споразумяха за по-високи
Коментари Харесай

Лекарският съюз и НЗОК се споразумяха за по-високи цени на медицинските дейности |

Българският лекарски съюз (БЛС) и НЗОК се споразумяха за по-високи цени на медицинските действия, оповестиха от съсловната организация.

След три месеца интензивни диалози по параметрите на Анекса към НРД 2020-2022 година са реализирани следните договорености за изпълнителите на здравна помощ:

30% приблизително нарастване на цените на дейностите в първичната и профилираната извънболнична помощ, които влизат в действие със задна дата от 01.01.2022. За първи път извънболничната помощ е изведена като приоритет и е контрактуван толкоз сериозен растеж на цените.

При първичната извънболнична помощ растежът на цените е приблизително 30%. Съществено е нарастването, както на профилактични прегледи, по този начин и за диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти. Повишени са и цените за капитационни заплащания при общопрактикуващите лекари.

31% приблизително е покачването на цените на дейностите при профилирана извънболнична помощ , включващи първоначални и вторични прегледи, здравна експертиза, профилактични прегледи, диспансерно наблюдаване на хронично заболели пациенти, прегледи по майчино и детско опазване на здравето.

При медико-диагностичните действия има чувствителен растеж на броя на проучванията (обемите). Целта е да се покрият потребностите на пациентите и да им се даде опция да се възползват от по-голям брой проучвания.

В болничната помощ  е реализирана поставената цел от приблизително нарастване на цените за действия в размер на 25%. Новите цени влизат в действие от 01.05.2022г. За оставащите месеци до края на годината лечебните заведения ще получат и увеличени бюджети - почти с 25%.

Анексът ще бъде подписан на следващия ден в Министерство на здравеопазването.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР