Българският интерес е РС Македония да се реформира. Единственият морков

...
Българският интерес е РС Македония да се реформира. Единственият морков
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: РСМ трябва да се реформира, в Преговорната рамка да бъдат включени гаранциите

Българският интерес е районен съд Македония да се реформира. Единственият морков за провеждането на тези промени, с който България разполага, е Европейският съюз.

Не усетих съмнение в позицията на външния министър Теодора Генчовска за РСМ, само че сякаш има леко разминаване по въпроса сред Министерството на външните работи и Министерски съвет.

Изпълнението на Договора за другарство и добросъседство, в който са заложени фундаментални човешки права, би трябвало да стане част от Преговорната рамка.

Хубаво е да забележим резултатите и тогава към този момент да бъдем оптимисти. Включването на гаранциите, които желае България, в Преговорната рамка е доста значим резултат. Фокусът на Скопие беше в това не да стартират договаряния за Европейски Съюз, а да не се включат българските претенции в Преговорната рамка.

Това съобщи в изявление за БГНЕС някогашният министър на външните работи Екатерина Захариева, народен представител от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по външна политика в 47 Народно събрание.

„ Не усетих съмнение в позицията на външния министър Теодора Генчовска по районен съд Македония. Това, което долових, само че не беше казано директно, сякаш има леко разминаване сред Министерство на външните работи и Министерски съвет. Надявам се това да се преодолее и да не е по този начин “, съобщи Екатерина Захариева и добави: „ Това, което чух от нея и нейният екип е, че те ще продължат да следват политиката, която е следвало и нашето държавно управление, както и Рамковата позиция и Декларацията на Народно събрание и въобще всичко, което до момента е работено по тази тематика “.

Захариева е задала въпрос на министър Генчовска по отношение на Преговорната рамка, тъй като от повече от месец и половина по този въпрос не се приказва нищо нито от Министерство на външните работи, нито от Министерски съвет.

„ С РСМ имаме нерешени двустранни въпроси и съгласно опорната точка на Скопие тези въпроси са двустранни и нямат място в Преговорната рамка… Напротив. Правото на самоопределяне е европейска полезност, това е човешко право. Изпълнението на Договора, в който има фундаментални човешки права, също би трябвало да стане част от Преговорната рамка. Моят апел към министър Генчовска: не забравяйте Преговорната рамка! “, съобщи някогашната ръководителса на българската дипломация в интервала 2017-2021 година

Захариева е предизвестила Генчовска никога да не попадат в клопката на опорните точки на РСМ, че двустранните въпроси нямат място в преговорния развой. „ Получих увещание, че те ще продължат работата по Преговорната рамка, само че желая да чуя повече детайлности и в действителност да засилват работата по нея “, добави тя.

Според нея въпрос на време е било да стане обществен спора сред президента Румен Радев и премиера Кирил Петков.

„ Напрежението се долови още по време на свикания КСНС. Тогава беше единствено чувство, в този момент към този момент стана обществено прочут “, съобщи Захариева. Тя счита, че мотивът за напрежението сред двамата не е РСМ. То е по-скоро предизвикано от конфликта сред двете енергийни лобита – на президента Румен Радев и на държавното управление, или на вицепремиера Асен Василев. „ За страдание, това не беше подбудено от РСМ като кардинална позиция, а по-скоро от това, кой да бъде изпълнителен шеф на „ Булгаргаз “, добави Захариева.

От опита си на външен министър Захариева предизвестява актуалното държавно управление да бъде по-предпазливо в упованията си към РСМ.

„ Вие знаете какъв брой пъти през годините България е подхождала благожелателно, какъв брой пъти е подавала ръка, какъв брой пъти даже сме си затваряли очите, надявайки се, че с протегната ръка, мил звук и положителни планове нещата ще се трансформират и ще вървят към по-добро. За страдание, те освен, че не са вървели към по-добро. Имаме една крачка напред и три обратно, не две. От моя опит, от опита на българската политика през годините и на доста държавни управления до момента е, че колкото повече подвигаме упованията, толкоз по-трудно ще стане да реализираме прогрес и толкоз по-трудно ще бъде на самите преговорни екипи да реализират нещо “, съобщи депутатката от ГЕРБ и заместник-председател на Комисията по външна политика.

Едва ли откриването на самолетната линия и изпратената нота за късото и дългото име на РСМ, с което те се отхвърлят от териториални искания, може да се сметне за сериозен прогрес.

„ Изпратената нота не е неприятна стъпка, не я недооценявам. Тя доста пъти е заявена, че ще се случи и министър председателят Зоран Заев неведнъж го е казвал, и външният министър също. Хубаво е, че тя се случи, само че отново наблягам, до момента в който не е контрактувано всичко, не е контрактувано нищо “, предизвести Захариева.

Според нея интензивните срещи са нещо хубаво. „ Не знам какво ще вършат тези работни групи да се събират всяка седмица, тъй като не знам по кое време ще имат време да изработят това, за което са се разбрали. Хубаво е да забележим резултатите и тогава към този момент да бъдем оптимисти “, акцентира някогашният ни външен министър.

За нея огромен триумф би бил, в случай че гаранциите, които желае България, бъдат включени в Преговорната рамка.

„ Фокусът на Скопие беше в това не да стартират договаряния за Европейски Съюз, а да не се включат българските претенции в Преговорната рамка. Да създадат въпроса двустранен. А той не е единствено двустранен, той е европейски въпрос. Нашата цел би трябвало да бъде да удържим, че въпросът е европейски “, съобщи Захариева.

Тя е безапелационна, че РСМ се нуждае от промени, в случай че желае да се причисли към Европейския съюз.

„ Българският интерес е районен съд Македония да се реформира. Очевидно единственият морков за тези промени е Европейски Съюз. Да, това е морковът, с който България разполага сега. Това е истината “, акцентира пред БГНЕС Екатерина Захариева.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР