Българският футбол е доста специфична материя, която черпи популярност най-вече

...
Българският футбол е доста специфична материя, която черпи популярност най-вече
Коментари Харесай

Магията на Втора лига!

Българският футбол е много характерна материя, която черпи известност най-много от грандовете Левски, ЦСКА и Лудогорец. Интересите на почитателите са строго сегментирани, а няма ли нещо, което блестящо да откроява опълчването сред " сини ", " червени " и " зелени ", бързо бива категоризирано като безинтересно.

Няма да бъде извънредно, в случай че назовем тези клубове и трите стълба, върху които се крепи efbet Лига като цяло.

Но с изключение на футболния ни хайлайф, в България има още едно т.нар професионално състезание, за което рядко се приказва, а камо ли посвещават и текстове. Втора лига е подобен обществен и състезателен феномен за нашите ширини, който мъчно може да се изясни с думи. Без да губим време в непотребни безвкусни насмешки, дано обобщим какво се случи през първата половина на сезона и кои бяха играчите, които блестящо се откроиха през тази динамична футболна есен.

РАВНОСТОЙНА БИТКА ИЛИ ПРОСТО ВСИЧКИ СА СЛАБИ?

През този сезон Втора лига може да се похвали с един извънредно равносилен шампионат. Няколко следващи победи или загуби могат да те тласнат към другите етажи на класирането. Веднага получавате и нужното доказателство. Вторият Крумовград е с 30 точки, а седмият Монтана с 25, което дава обещание куп " въртележки " напролет. В борбата за дъното също е забавно. През този сезон изпадат цели четири отбора, и забележете, до момента няма нито един банкрутирал клуб, което си е цяло събитие. Ако изключим от сметките последния Созопол, дистанцията от 11-ия Струмска популярност и 17-ия Добруджа е едвам шест пункта. Кой ще дава, кой ще взима в разногласието да се избегне отиването в Трета лига, просто ще бъде повече от любопитно.
 Снимка 586573
Източник:

РОЛЯТА НА ДУБЛИРАЩИТЕ ТИМОВЕ?

Преди време БФС разреши на клубовете, които имат интерес, да имат свои дублиращи отбори. Част от тях се озоваха и във Втора лига, измежду които Лудогорец II, Ботев (Пд) II и ФК ЦСКА 1948 II. Целта несъмнено бе да се подкрепя лесната интеграция на младите играчи в професионалния футбол. И в по-голям интервал от времето тези отбори вършат тъкмо това. Понякога обаче употребяват и хитрината да разчитат и на футболисти от първите си тимове, като внезапно по кривичките терени на втората дивизия виждаме звезди от efbet Лига. Така несъзнателно или не, против даден отбор излизаш с " децата ", против различен със футболисти с по над 100 мача в елита. Тънки моменти, определящи ненапълно и крайното класиране.
 Снимка 554693
Източник:

И с цел да бъде още по-тъжна картинката, сега безапелационен водач, с пет точки задатък, пред ФК Крумовград, е дубълът на ФК ЦСКА 1948. Валентин Илиев съумя да направи съвършения баланс сред младост и опит в своите редици и безусловно споделя играта на останалите отбори в дивизията. Ясно е, че " алените " нямат късмет за промоция, само че пък при тях очевидно играе желанието за доказване и пробив в първия отбор на Любослав Пенев.

КРИЗАТА В МИНЬОР И СОЗОПОЛ Сезонът е ненадейно тежък за отборите на Миньор и Созопол. " Чуковете " имаха бурно начало, като привидно оптимистичните прогнози да бъдат в Топ 3 на класирането, тотално не се оправдаха. След серия от слаби резултат, а и обвинявания за вмешателство в работата му, от " чуковете " си потегли Христо Янев. Малко след него това стори и изпълнителният шеф Велизар Димитров. Драматичните събития като че ли оставиха " жълто-черните " на автопилот, а непостоянството им ги смъкна на единствено две точки от рисковата зона.

Проблематичен се оказа и сезон 2022/23 за симпатичния тим на Созопол. Отборът на Маргарит Димов на хартия има нужните футболисти и база, с които да се бори за надалеч по-престижни места, само че все още ги заварваме на дъното с 3 победи, 4 равенства и 10 загуби. Ключов за " небесносините " е спадът им на успеваемост като домакини. " Арена Созопол " към този момент е прекомерно елементарен за завладяване, а последните резултати са показателни 0:5 от дубъла на ФК ЦСКА 1948 и 1:2 от 16-ия Витоша.
 Снимка 579008
Източник:

БЕЛА БРАНИ ЧЕСТА НА ЮГОЗАПАДА

Рейтингът на Втора лига през този сезон лекичко се подвигна и със завръщането на Беласица. Култовият отбор от Петрич най-накрая събра нужните финанси, с цел да може още веднъж да има малко по-високи цели. Обстоятелствата по този начин се стекоха, че с изключение на новаци, " комитите " се трансфораха и в единствения действителен представител на Югозапада, който да брани достойнството на този най-футболен район у нас. И за момента петричани оправдават положителните думи по техен адрес. Макар при започване на сезона Иво Тренчев да напусна изненадващо поста старшо-треньор, а на негово място по неотложност да бъде нает Венци Иванов, Бела записа серия от впечатляващи мачове. Сред тях можем да откроим успехите над Струмска популярност (3:0), Спортист Своге (2:0). Литекс (1:0) и Дунав (2:0).
 Снимка 574953
Източник:

Четвъртото място в подреждането и невъзможността за промоция на ФК ЦСКА 1948, прави Бела прикрит любимец за ТОП 3. Превратностите във Втора лига обаче са повече от сигурните неща в нея...

ПАРИТЕ СА ОПРЕДЕЛЯЩИ

Та стигаме и до най-важното. От Втора в Първа лига влизат тези тимове, които са добре финансово. Тук традициите или славната история нямат значение. Примерът е ФК Крумовград, който изникна от нищото, само че с пари и добра организация към този момент е измежду любимците за промоция. Самият факт, че могат да си разрешат лукса Вили Вуцов да бъде техен треньор, значи доста. Липсата на конкуренция във втория ни ешелон спадна много през този сезон и поради проблемите с финансирането на тимовете. Част от тях са съсобственост с дадена Община, а през сложните политически процеси, през които минава страната ни, в актуалните или бъдещи бюджети, перото за футбол и спорт като цяло, не стои на дневен ред. С други думи действителната борба за челните места ще е след зимата, когато множеството клубове ще имат визия за това с какви пари ще разполагат за пролетта. Не се изненадвайте - ще има стремглави възходи, само че и падения в таблицата.

Темата за стадионите също е наболяла. Някои тимове въобще не виждат смисъл да се борят за елита, когато нямат опция да своя стадион. Малцина са тези, които имат финансите, с цел да повтарят случая с Хебър и Септември, играещи на " Васил Левски ". С две думи, представянето на терена като че ли минимум обуславя първенеца в края на сезона.
 Снимка 595443
Източник:

ИГРАЧИТЕ, КОИТО ЗАСЛУЖАВАТ ВАШЕТО ВНИМАНИЕ

Доста любопитни футболисти се подвизават по протежението от Петрич до Добрич през този сезон. Втора лига постоянно е била място, където въпреки всичко се " създават " класни родни играчи. Към този миг голмайстор на дивизията е Валентин Йосков с 15 попадения . " Картечницата " е младеж на Черно море, само че по този начин и не остави сериозна следа на " Тича ". За момента мъчно му се получава и в Първа лига, където рядко получава доверието на Любослав Пенев. На втора позиция с 10 е Йордан Димитров от Дунав . Той усили актива си посредством последния мач на " драконите " против Спартак (Плевен), в който означи хеттрик.
 Снимка 587692
Източник:

Светослав Диков съблюдава традицията да бележи куп попадения във Втора лига, като след къс престой в Словения, в този момент бележи за " шоколадите " от Спортист. Силно се показват и познати имена от Първа лига като Денислав Ангелов , преотстъпен от Черно море , Васил Шопов, Запро Динев, Дани Младенов и Станислав Маламов.

Място има и за ветераните. Пред всички се откроява Емил Гъргоров . Бадема е на 41, само че с лекост изкарва по 90 минути във Втора лига с екипа на Витоша. И тук е редно да се почудим, Гъргоров ли е с неповторима физическа форма, или темпото на игра в шампионата е на доста ниски обороти. За " тигрите " при потребност в игра се пуска и играещият им старши-треньор Ники Христозов , който е на 40. Негов набор е и вратарят на Етър - Христо Иванов , който в последно време е по-популярен в обществената мрежа " Тик-Ток ". Да не забравяме за голаджията Деян Христов , който на 39 към момента има умеенето да санкционира противниковите вратари. Спрямо тях като " юноша " наподобява Валери Домовчийски . В последните два сезона Домо се е отдал на това да оказва помощ на Марица (Пловдив) и е измежду водачите на тима.
 Снимка 594072
Източник:

Внимание заслужават и някои млади гении, които занапред ще се трансфорат в трансферни цели на елитни клубове. Добри думи заслужава бранителят на ФК ЦСКА 1948 II - Стоян Стоичков . 19-годишният състезател се употребява с доверието на старши-треньора Валентин Илиев.

Георги Недков е надарен халф на Янтра (Габрово), който към този момент втори сезон играе на висота с екипа на " зелените ". Дубълът на Лудогорец от дълго време е потвърдил, че школата на " орлите " към този момент създава качество, а новите " перли " на разградчани са халфовете Димитър Господинов и Росен Иванов.
 Снимка 595444
Източник:

Йоан Лозанов е роден през 2004 година, само че това не му пречи да намира място в титулярния състав на Литекс. В последния кръг се показа на доста високо равнище против Етър при равенството 0:0. Беласица може да се похвали с трима младоци, които с изключение на гений, към този момент са и пиедестал за представянето на " комитите " - Айвън Ангелов, Живко Димитров и Димитър Иванов.
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР