Българският философ и президент на България в периода 1990-1997 д-р

...
Българският философ и президент на България в периода 1990-1997 д-р
Коментари Харесай

Желю Желев и Стефан Цанев с Медали на благодарността от Европейския център „Солидарност“ в Гданск -

Българският мъдрец и президент на България в интервала 1990-1997 доктор Желю Желев беше почетен посмъртно с Медала на благодарността от Европейския център „ Солидарност “ в Гданск, Полша. Медалът е основан през 2010 година по случай 30-годишнината от работническите митинги в Гданск през август 1980 година и се присъжда на чужденци, които са подкрепяли Полша и полската съпротива в епохата на комунизма. Със същия орден беше почетен и драматургът и есеист Стефан Цанев.

Тазгодишните носители на медала са петима и бяха избрани от комитет, ръководен от Нобеловия лауреат, създател на профсъюза „ Солидарност “ и някогашен президент на Полша Лех Валенса. Медала на доктор Желев получи щерка му Станка Желева, а Стефан Цанев се включи в церемонията по награждаването с видео мост от София.

„ Баща ми не беше типичен политик, той беше мечтател, интелектуалец, визионер, само че на първо място мъдрец, академик и надълбоко уверен либерал и демократ. Отчаян оптимист, както се определяше, той остана правилен на своите правила и убеждения и не се опасяваше да ги отстоява обществено “ – съобщи в слово, квалифицирано за формалната гала Станка Желева, която се спря на философското завещание на своя татко и по-специално на труда му „ Фашизма “ и втория увод към него и ги свърза със събитията в днешна Русия, превърната, по думите й, във фашистка страна по дефиницията на татко и – с частна благосъстоятелност и ултра националистическа идеология, и с въздействието на Москва върху някогашните комунистически страни.

„ България е характерен образец за отровното въздействие на Русия. Грубото й вмешателство във вътрешната политика, корупция, операция на политическия и икономическия живот на страната доведоха до основаването на олигархичен проруски политически модел, обвързван с някогашните български и съветски секрети служби и, в последна сметка, до нестабилна политическа власт с подчинени на Москва служебно държавно управление и президент. “ – съобщи в залата на Европейския център „ Солидарност “ дъщерята на първия демократично определен президент на България. В полския вид на словото й българският президент беше наименуван марионетен.

Стефан Цанев, който беше показан като публицист и драматург – отстъпник описа за проблеми, които е имал с властта и за това по какъв начин персонално Тодор Живков през 1983 година спрял пиесата му „ Любовни булеварди “, само че изясни, че в средата на предишния век в България се надига не словесна, а въоръжена опозиция против комунистическия режим – партизанското придвижване „ Горяни “. Сестрата на моята майка бе един от ръководителите на тази въоръжена опозиция, за която бе наказана на гибел и бе разстреляна 23-годишна през април 1952 година. Други четирима членове на моята фамилия потънаха в пандизите и лагерите. Позволете ми да приема тази премия като реверанс пред саможертвата на тези, уви, забравени хора. Казвам това, тъй като ние се качихме върху пиедестала на свободата и демокрацията, забравяйки тези, които поставиха костите си под този фундамент. “ – съобщи Цанев.

Прави чест на Европейския център „ Солидарност “ че се бори против тази позорна давност, че припомня за тези, които са надигали глас или оръжие против духовния и физическия терор на комунизма. Това е изключително значимо в този момент, когато свободата и демокрацията в Европа още веднъж са застрашени. – сподели от екрана в залата на центъра новият лауреат на Медала на благодарността.

Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР